ALERTĂ. Focar de meningită! Află ce oraş din ţară a intrat în carantină

ALERTĂ. Focar de meningită! Află ce oraş din ţară a intrat în carantină

În spaţiile publice, mai ales în cazul copiilor, boala se transmite din cauza mâinilor murdare. Toate şcolile

UPDATE: Din cauza focarului de meningită acută virală, în 14 unităţi de învăţământ din judeţul Suceava cursurile vor fi suspendate începând de luni, au anunţat astăzi autorităţile sanitare. E vorba de şase grădiniţe şi opt şcoli generale, în care urmează să se facă curăţenie şi dezinfecţie generală. La cele 14 unităţi, învaţă 1.358 de preşcolari şi 1.963 de elevi, iar la o parte dintre ei a fost deja confirmată meningita. Numărul cazurilor de meningită a ajuns într-o săptămână la 40, fiind afectaţi 38 de copii şi doi adulţi. "Şcolile, prin autorităţile locale, trebuie să ia măsuri de dezinfecţie cu firme specializate şi cu insistenţă în sălile de clasă unde învaţă copii diagnosticaţi", a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, inspectorul general Gheorghe Lazăr. Comiterul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a cerut profesorilor şi educatorilor să insiste asupra recomandărilor de respectare cu stricteţe a regulilor de spălare corectă a mâinilor, de folosire doar a săpunului lichid şi a prosoapelor de hârtie, spălarea corectă a fructelor şi legumelor consumate proaspete. De asemenea, potrivit solicitării IŞJ, în toate unităţile de învăţământ se va suplimenta stocul de săpun, detergent şi dezinfectant şi se va acorda o atenţie deosebită modului de depozitare a produselor din programul "Laptele şi cornul".

27 de cazuri confirmate

Primele cazuri s-au înregistrat săptămâna trecută la o grădiniţă din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, iar de atunci focarul s-a extins în alte cinci grădiniţe şi cinci şcoli din judeţ. Zilele trecute, trei elevi de şcoală generală şi unul de grădiniţă au fost diagnosticaţi cu meningită, fiind confirmate până în prezent nu mai puţin de 27 de cazuri. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"În toate unităţile de învăţământ din judeţ este necesară intensificarea măsurilor de educaţie sanitară a copiilor pentru respectarea regulilor de spălare corectă a mâinilor, de aprovizionare a unităţilor şcolare cu cantităţi suficiente de săpun lichid şi prosoape de hârtie. Personalul administrativ va fi instruit şi supravegheat de conducerea unităţilor şi de medicii arondaţi pentru efectuarea corespunzătoare a curăţeniei şi dezinfecţiei, depozitarea şi distribuirea corectă a produselor alimentare din Programul Guvernului <Laptele şi cornul>", a declarat Adrian Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Spălaţi fructele, spălaţi copiii pe mâini, nu-i lăsaţi să se scalde în locuri neamenajate

Reprezentanţii instituţiei transmis ca în cazul apariţiei unor simptome precum febră, vărsături, cefalee, diaree, fotofobie, adică sensibilitate oculară la lumină. Pentru evitarea îmbolnăvirii de meningită, recomandările sunt spălarea frecventă pe mâini, mai ales înainte şi după utilizarea grupului sanitar, consumarea de apă potabilă doar din surse sigure, spălarea fructelor şi legumelor, colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer.

Scăldatul în locuri neamenajate este interzis. Dr. Tiberius Brădăţan, de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, a explicat că incubaţia virusului care provoacă meningita acută virală are loc în şapte-zece zile, timp în care copilul nu prezintă simptome, dar este contagios atunci când intră în contact cu alte persoane.