Alertă epidemiologică la Constanța. Creștere alarmantă a cazurilor de hepatită la copii

Alertă epidemiologică la Constanța. Creștere alarmantă a cazurilor de hepatită la copii

Peste 130 de persoane, cu hepatita, au fost internate, în ultimele trei luni, în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Cel puțin 100 dintre pacienti ar fi copii. Primăria Constanța recomandă părinților să aibă grijă de igiena copiilor.

Creștere cazurilor de hepatită, mai ales în rândul copiilor, este anunțată de Biroul de presă al primăriei Constanța, nu de către Spitalul de Boli Infecțioase. Situația alarmantă este prezentată abia acum când primăria aduce la cunoștință, în doar câteva fraze, că ”peste 130 de persoane au fost spitalizate, în ultimele trei luni, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu hepatită acută virală tip A, dintre care 100 copii cu vârsta cuprinsă între 1-14 ani”.

 

În rest, recomandări cu caracter general, în care părinții sunt sfătuiți să fie atenți la igiena copiilor. „Medicii specialiști ne recomandă să respectăm regulile de igienă personală și să fim mai atenți la igiena copiilor, având în vedere că cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul celor mici. Știm cu toții că hepatita se numește boala mâinilor murdare. De aceea trebuie să fim atenți nu doar să ne spălăm pe mâini cât mai des, ci și să evităm spațiile sau localurile cu igienă precară”, avertizează primăria Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

“Prin urmare, reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța ne îndrumă să prevenim prin vaccinare și/sau să ne spălăm cât mai des pe mâini”, încheie Biroul de presă al primăriei. “Reprezentanții” spitalului refuză  să ofere detalii asupra gravității fenomenului de la Constanța pentru că "nu avem voie de la doamna manager să oferim informații medicale prin telefon". Conform site-ului sfatulmedicului.ro, “Hepatită A, numită și hepatită infecțioasă sau hepatită virală de tip A, este o inflamație a ficatului cauzată de virusul hepatitei A. În general, hepatită A este o boală cu o evoluție îndelungată, în medie de 1-2 luni.

 

Perioada de incubație a virusului variază, de regulă, între două și șase săptămâni, timp în care boală rămâne asimptomatică. Așadar, rezidă riscul că o persoană infectată să transmită boală anturajului, fără să știe că este contagioasă. Primele semne ale hepatitei A sunt similare cu cele ale unei gripe obișnuite, cu febra, astenie marcată, cefalee și stare de curbatură. Nu există un tratament medicamentos pentru hepatită A. Fiind o infecție virală, virusul A este eliminat de organism prin propriile mecanisme de apărare. De cele mai multe ori, ficatul se vindecă în mod complet după o luna sau două de repaus și alimentație echilibrată.

 

Cea mai bună cale de prevenire a hepatitei A este vaccinarea, prin două injecții administrate la un interval de o luna, cu rapel după 6 luni și după un an, apoi la fiecare 10 ani. Alte măsuri de prevenire a infectării cu virusul hepatitei A sunt spălarea frecvența a mâinilor cu apă și săpun din abundență, în special după folosirea toaletei, consumul exclusiv de apă potabilă, din surse sigure, consumul de fructe și legume foarte bine spălate, precum și de carne gătită la temperaturi ridicate, igienizarea corespunzătoare a mâinilor înainte de a prepară alimente, utilizarea de tacâmuri pentru consumul hranei.