Alertă de război la graniţa României! Imaginile groazei devin realitate. Populația părăsește Kievul: „Oamenii nu vor să intre în panică”

Sursa: Natalia Bratslavsky | Dreamstime.com

Vechea eleganță habsburgică încă străbate Lviv, cu străzile sale sinuoase pietruite și produse de patiserie delicioase. În aceste zile, orașul ucrainean este locul preferat de mulți dintre cei care părăsesc capitala Kiev, printre care se numără și diplomați, pe fondul temerilor tot mai mari că Rusia ar putea ataca, în cele din urmă, regiunea.

Diplomații și-au mutat operațiunile la Lviv

Cel puțin cinci ambasade, inclusiv cea a Statelor Unite ale Americii, și-au mutat o parte din operațiuni în orașul ucrainean Lviv, la o distanță mică de granița cu Polonia.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv - siguranța personalului nostru”, a declarat, la începutul săptămânii curente, secretarul de stat Antony Blinken.

Oficialul a „îndemnat ferm” orice cetățean american să părăsească „imediat” Ucraina - un mesaj pe care Washingtonul l-a transmis în repetate rânduri. Mai mult de o duzină de țări le-au spus cetățenilor lor să părăsească Ucraina, inclusiv Marea Britanie și Australia.

„Pare foarte ciudat. Dar aceasta este alegerea lor”

Dar președintele ucrainean Volodymyr Zelensky - care a acuzat oficialii occidentali și mass-media că au semănat panică în Ucraina cu preziceri privind o posibilă invazie rusă - a criticat mutările diplomatice la Lviv, descriindu-le drept o „mare greșeală”.

Dacă va avea loc o invazie militară, „va fi peste tot” și nu doar în marginile estice ale țării, a declarat Zelensky în timpul unui briefing de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, luni, la Kiev. Germania a declarat că își va menține deschisă ambasada din Kiev, dar cu personal redus.

„Nu poți fi departe de escaladare sau de probleme în cinci, șase ore”, a adăugat el, referindu-se la distanța dintre Kiev și Lviv.

„Pare foarte ciudat. Dar aceasta este alegerea lor”, a spus Zelensky.

Populația părăsește capitala Kiev

Marți, Kristina Kvien, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în Ucraina, a declarat: „Vreau să subliniez din nou că mutarea este temporară și, deși ne place foarte mult Lviv, sperăm să ne întoarcem rapid la Kiev”.

În afară de diplomați, numărul real al persoanelor care se mută la Lviv este greu de determinat. Nu au fost publicate cifre oficiale. Ceea ce complică și mai mult această imagine este faptul că mulți dintre cei care se relochează sunt reticenți în a face public faptul că au fugit din Kiev.

Zhanna Shevchenko, consultant media și manager de reputație, a declarat că ajută aproximativ 20 de prieteni să găsească locuințe în Lviv. Din grupul său extins de cunoștințe, ea știe că mulți alții au sosit sau plănuiesc să o facă.

Multe întrebări rămase fără răspuns

Shevchenko a spus că mulți se tem să își facă publică mutarea, respectând instrucțiunile guvernului de a nu crește nivelul de anxietate. Guvernul Zelensky a declarat că neliniștea ar putea ajuta Rusia în ceea ce oficialii ucraineni numesc „războiul informațional” al Moscovei împotriva Ucrainei.

„Oamenii nu vor să intre în panică. Dar, în același timp, ei acționează pentru a evita orice pericol”, a spus Shevchenko pentru The Washington Post.

Viitorul este plin de incertitudine. „O mulțime de întrebări, dar niciun răspuns”, spun oameni care vorbesc despre următoarele mișcări ale președintelui rus Vladimir Putin și incertitudinea propriei situații.

Primarul Lviv își antrenează angajații să tragă cu arme reale

Lviv a mai fost gazdă pentru ucraineni în trecut. A avut un aflux de refugiați începând cu opt ani în urmă, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a declanșat un război în estul Ucrainei, care până în prezent a ucis aproape 14.000 de persoane.

Primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, a declarat că orașul este pregătit pentru orice scenariu dacă Moscova va alege să escaladeze conflictul cu Ucraina. Pregătirile se extind până la instruirea angajaților primăriei în domeniul primului ajutor și antrenamente de tragere cu gloanțe reale, a spus el.

Sadovyi a spus că dorește ca Kievul să devină „din ce în ce mai puternic” și ca ambasadele să se întoarcă acolo cât mai curând posibil. Dar a adăugat că există o anumită logică a faptului că Lviv - centrul naționalismului și al culturii ucrainene, a cărui fondare oficială datează de peste șapte secole - a devenit un fel de „capitală occidentală” a țării.

„Kievul este inima Ucrainei, iar Lviv este sufletul. Poți să transplantezi o inimă, dar nu poți transplanta un suflet”, a spus primarul Lviv, Andriy Sadovyi.