Alertă de posibile radiații foarte aproape de granița cu România. Scurgeri radioactive la Centrala Nucleară Kozlodui
- Antonia Hendrik
- 1 decembrie 2022, 14:25
Un incident a avut loc în timpul exploatării Unităţii VI a Centralei Nucleare de la Kozlodui. În acest moment nu există nicio depăşire a nivelului normal de radiaţii.
Conform unui comunicat emis de către reprezentanții Centralei nucleare din Bulgaria, în timpul funcţionării celei de-a şasea unităţi au fost înregistraţi indici de scurgere a lichidului de răcire de la primul la al doilea circuit în al treilea generator de abur.
Nu au fost atinse valori care depăşesc limitele de siguranţă privind reglementarea tehnologică a unităţii. Activităţile de înlăturare a defecţiunii nu vor determina schimbarea situaţiei radiaţiilor, informează Rador.
Nu este primul incident de la Centrala Nucleară de la Kozlodui
Unica centrală nucleară din Bulgaria, care produce aproximativ o treime din energia electrică a acestei ţări, a oprit ]n aceast[ var[ unul dintre cele două reactoare ale sale de 1000 de megavaţi, din cauza unei defecţiuni la generator, dar nu s-au înregistrat scurgeri radioactive, a anunţat operatorul centralei.
Mai exact, Unitatea VI a centralei nucleare de la Kozlodui a fost deconectată din cauza unei proaste funcţionări a sistemului de stimulare a generatorului şi a activării protecţiei electrice în partea nenucleară.
Protecţia de urgenţă a fost activată, însă nu s-a înregistrat nicio schimbare în situaţia privind radiaţia la sit, spunea atunci operatorul centralei.
Unitatea V a mai fost dezactivată
Al doilea reactor al centralei de la Kozlodui, denumit Unitatea VI, de aceeaşi putere, a funcţionat în continuare la capacitate deplină, potrivit operatorului.
Data la care Unitatea 5 ar putea să fie reconectată le reţeaua electrică nu a fost precizată. Ea fusese dezactivată în urmă cu mai puţin de o lună, pentru întreţinere şi alimentare.
Mai trebuie menţionat faptul că Kozlodui, singura centrală nucleară a Bulgariei, produce în jur de o treime din electricitatea ţării, datorită a două reactoare care au preluat sarcina celor patru mici reactoare închise în 2002 şi 2006 pentru a satisface exigenţele Uniunii Europen, potrivit Agerpres.