Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă de gradul zero! Mai multe ţări le cer cetățenilor să părăsească Transnistria de urgență
Alertă de gradul zero! Mai multe ţări le cer cetățenilor să părăsească Transnistria de urgență

Alertă de gradul zero! Mai multe ţări le cer cetățenilor să părăsească Transnistria de urgență

Israelul, Germania și Bulgaria și-au sfătuit cetățenii să părăsească de urgență Transnistria din cauza instabilității din zonă. Diplomatul israelian Joel Lyon a publicat un mesaj pe Twitter, prin care roagă cetățenii israelieni să părăsească zona transnistreană. Şi Ministerul de Externe israelian recomandă cetățenilor să anuleze sau să plece din această regiune nesigură a Moldovei.

Ministerele de Externe ale Israelului și Germaniei, dar şi al Bulgariei, le cer cetățenilor să părăsească regiunea transnistreană de urgenţă în contextul incidentelor care au avut loc acolo în ultimele zile.

În contextul deteriorării situației de securitate din regiunea transnistreană și având în vedere că capacitatea Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo este limitată, cetățenii israelieni sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil”, a scris ambasadorul nerezident al Israelului în Republica Moldova, Yoel Lyon.

Ministerul german de Externe a actualizat alertele de călătorie

Cetățenii Germaniei sunt îndemnați să verifice dacă șederea lor este obligatorie și să urmeze instrucțiunile autorităților locale/forțelor de securitate.

Vă rugăm să rețineți că Ambasada Germaniei la Chișinău nu poate oferi asistență consulară Transnistriei”, a adăugat Ministerul de Externe. Situația de securitate din Transnistria s-a înrăutățit. În acest context, călătoriile în Transnistria nu sunt categoric binevenite”, se arată pe site-ul ministerului într-un comunicat.

O declarație similară a fost făcută și de Ministerul de Externe bulgar. De asemenea, riscul de călătorie în Moldova a fost ridicat la cel mai înalt nivel, al cincilea.

Bulgaria a emis un avertisment

Joi, pe 28 aprilie, Ministerul de Externe al Bulgariei a emis un avertisment prin care recomandă cetățenilor săi să părăsească R. Moldova și să nu călătorească în această țară.

Având în vedere deteriorarea situației din Republica Moldova și din jurul acesteia, îi îndemnăm pe compatrioții noștri să se abțină de la orice călătorie în această țară. Îi îndemnăm pe cetățenii bulgari care se află pe teritoriul Republicii Moldova să ia măsuri pentru a părăsi țara prin mijloacele de transport disponibile în prezent, se arată în alerta informativă a ministerului.

Reamintim că pe data de 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. După explozie, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, Oleg Beleakov, a declarat pentru presa rusă că în zona de securitate situația este calmă.

Ulterior, în noaptea de luni spre marți, 25 – 26 aprilie, presa de la Tiraspol a scris că ar fi fost auzite explozii lângă satul Parkani din regiune, iar în dimineața zilei de marți, 26 aprilie, au fost înregistrate explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, fiind avariate două antene de radiocomunicații.

În regiune a fost instituit cod roșu de amenințare teroristă

Miercuri dimineața, pe 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre partea ucraineană în direcția satului Cobasna, unde se află depozitul militar în care se păstrează armele fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice, precum și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

Maia Sandu, a declarat că autoritățile de la Chișinău urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației. Totodată, autoritățile de la Chișinău au condamnat „orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”. Șefa statului a declarat că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Maia  Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice, scrie replicamedia.md.

Publicat in categoriile: Actualitate, International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: