Alertă cibernetică în România. Mesaj capcană cu conținut tragic pentru internauți

Alertă cibernetică în România. Mesaj capcană cu conținut tragic pentru internauți hackeri / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Infractorii cibernetici apelează la noi trucuri pentru a păcăli utilizatorii de pe rețelele sociale. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra postărilor false care anunță moartea unor persoane cunoscute ori a unor personalități publice. Cei care accesează asemenea anunțuri sunt trimiși spre site-uri periculoase sau spre anumite articole, pentru a le crește numărul de vizualizări.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un nou avertisment cu privire la trucurile folosite de infractorii cibernetici pentru a-și păcăli victimele. De această dată este vorba despre postări false, cu caracter tragic, care anunță moartea unor persoane în împrejurări dramatice. Fie că este vorba despre accidente rutiere sau dezastre naturale, anunțurile false sunt concepute în așa fel încât să-i atragă pe utilizatori și să-i determine să acceseze informațiile. Este o nouă formă de atac cibernetic ce îi vizează pe utilizatorii rețelelor sociale

Doar că în spatele acestor postări se află ori link-uri către site-uri malițioase sau frauduloase, ori articole sau clipuri video pentru care se dorește creșterea artificială a numărului de vizualizări.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, reprezentații Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrag atenţia că hackerii folosesc conturi compromise, false, pentru a-și lansa mesajele.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunţau moartea anumitor persoane în urma unor accidente. Ţinta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozităţii sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii”, se arată în mesajul publicat de DNSC.

Potrivit sursei citate, utilizatorii erau direcționați către un anumit clip de pe YouTube dacă se lăsau păcăliți și accesau link-ul propus.

„La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecţionaţi către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecţionat către conţinut maliţios!”, au mai precizat reprezentanţii DNSC.

Atac hackeri

Sursa foto: Facebook

Recomandări pentru utilizatorii rețelelor online

DNSC recomandă utilizatorilor să verifice informațiile din mediul online și să raporteze asemenea postări, dacă li se par suspecte, pentru „scam” sau „spam” către reţeaua socială.

DNSC recomandă restricţionarea publicării automate pe profil a postărilor în care o persoană este etichetată de prieteni sau de cunoştinţe din social media.

Totodată, utilizatorii rețelelor de socializare sunt sfătuiți să nu acceseze link-uri sau postări care li se par suspecte datorită conținutului alarmant. Chiar dacă știu cine deține contul de pe care au fost făcute astfel de postări, se recomandă contactarea persoanelor titulare pentru validarea informațiilor. Totdată, mai atrag atenția reprezentanții Directoratului, nu trebuie instalate programe sau aplicaţii și nici nu trebuie furnizate date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri.