Alertă. Aproape 3000 de tone de nitrat de amoniu, în portul Dakar

O cantitate de nitrat de amoniu echivalentă cu cea din terifianta explozie din Beirut este stocată în portul capitalei Senegalului, dar autoritățile nu găsesc o soluție pentru a fi evacuată.

Această cantitate de nitrat de amoniu este depozitată într-o zonă de tranzit a portului Dakar.

Este vorba de 2700 de tone, o cantitate care dă fiori, având în vedere daunele imense provocate de explozia din Beirut produsă la 4 august, o cantitate echivalentă cu cea aflată la originea acestui sinistru.

Problema este că autoritățile senegaleze nu au găsit încă o soluție  pentru evacuarea lor.

Aproximativ 3.050 tone de azotat de amoniu, produs utilizat atât ca îngrășământ agricol, cât și în sectorul explozibililor civili (sectorul minerit și lucrări publice), au fost descărcate în Dakar, a indicat într-un comunicat conducerea portului autonom al capitalei Senegalului, instituție publică, fără a preciza data sosirii lor.

Portul Dakar se învecinează cu centrul istoric al capitalei, care are o zonă metropolitană de peste trei milioane de locuitori.

„Din această cantitate, 350 de tone au fost deja evacuate în Mali, care rămâne destinația sa finală”, potrivit conducerii portuare, care susține că a „notificat proprietarul pentru scoaterea mărfii”.

Problemă: granițele din Mali, țară-enclavă învecinată cu Senegal, au fost închise după lovitura de stat care l-a răsturnat, marți, pe președintele Ibrahim Boubacar Keïta de la putere.

Proprietarul nitratului de amoniu a propus ca acesta să fie depozitat temporar pe terenuri care îi aparțin  Diamniadio-ului, un nou oraș aflat în curs de dezvoltare la aproximativ treizeci de kilometri de Dakar.

Dar Ministerul Mediului, căruia i s-a făcut o solicitare, „nu a acceptat-o ​​pentru că nu sunt îndeplinite toate condițiile”, a declarat unul dintre oficialii săi, Baba Dramé, invocând în special „absența unui studiu de impact”.

„Am solicitat proprietarului să facă aranjamente pentru ca produsul să poată fi transportat în afara Senegalului”, a adăugat el.

Între timp, președintele senegalez Macky Sall a cerut  Consiliului de Miniștri un „plan național de identificare și un audit cu privire la securizarea depozitelor de substanțe chimice periculoase”, se arată într-o declarație prezidențială.

În 1992, explozia în Dakar a unui camion cisternă care transporta amoniac lichid a făcut 107 morți și 300 de răniți.

La 4 august, o explozie uriașă în portul Beirut a provocat cel puțin 181 de morți, peste 6.500 de răniți și a devastat zone întregi  din capitala libaneză.

Deflagrația a fost cauzată de un incendiu într-un depozit în care, potrivit autorităților, au fost depozitate 2.750 de tone de azotat de amoniu timp de șase ani, „fără măsuri de precauție”, cu acordul primului ministru demisionar, Hassan Diab.

Portul autonom Dakar a „luat toate măsurile necesare pentru a evita astfel de dezastre”, potrivit conducerii sale.