ALERTĂ. Amenințare fără precedent pentru Europa de Est. Ce riscă sute de mii de oameni la locurile de muncă

Vremea când stăteam comozi în fotoliile de acasă și priveam consternați la filmele de ficțiune în care roboți cu alură umană îndeplinesc tot felul de acțiuni care nu puteau fi concepute altfel decât realizate doar de mâna omului a cam apus. Realitatea din pelicule tinde să ia locul realității de zi cu zi. Este concluzia la care au ajuns realizatorii unui studiu publicat, marţi, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în care se arată că locurile de muncă în ţările Europei de Est sunt vulnerabile pe fondul creşterii gradului de utilizare a roboţilor industriali.

Un raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi citat de Agerpres vorbește despre faptul că un muncitor obişnuit din Slovacia, ţara cu cea mai mare producţie auto pe cap de locuitor din lume, se confruntă cu un risc de 62% ca locul său de muncă să fie automatizat "în viitorul apropiat".

Raportul cu pricina, pentru realizarea căruia au fost comparate 11 state emergente cu economii dezvoltate, arată că muncitorii din Lituania se află pe a doua poziţie în clasamenttul privind riscul de a fi înlocuiţi de roboţi industriali. În cazul muncitorilor din Estonia, Cehia, Polonia şi Slovenia, riscurile sunt cuprinse între 47% şi 53%. Cele mai ameninţate domenii sunt, potrivit studiului, industria textilă, agricultură şi sectorul manufacturier.

În plus, BERD apreciază că roboţii vor ajuta la acoperirea deficitului de personal în Europa de Est, unde companiile se plâng că nu pot găsi suficienţi angajaţi calificaţi, din cauza procesului de îmbătrânire şi migaraţie a populaţie tinere spre vestul continentului.