Consumul exagerat de orez poate genera probleme de natură medicală care, în timp, se pot dovedi fatale.
Orezul, care este mâncarea de bază pentru aproximativ 3 miliarde de locuitori ai planetei, poate fi fatal dacă este consumat în cantități foarte mari. Specialiștii consultați de publicația britanică The Sun arată că boabele de ore conțin, chiar dacă la un nivel scăzut, arsenic anorganic, o otravă extrem de toxică care are efecte fatale, chiar ingerată în cantități foarte mici.
Potrivit acestora, se estimează că în fiecare an, la nivel mondial, sunt înregistrate aproximativ 50.000 de decese din cauza arsenicului anorganic conținut în orez. Mai mult, acesta este asociat cu afecțiuni grave, precum diverse tipuri de cancer și boli de natură cardiovasculară.
Potrivit profesorului David Polya, de la Universitatea Manchester, care citează un studiu pe acest subiect, există o legătură plauzibilă între consumul exagerat de orez anorganic, care conține arsenic și riscul crescut de boli cardiovasculare.
„Studiul sugerează că aproximativ 25% dintre consumatorii de orez din Marea Britanie ar putea fi expuși unor riscuri crescute”, a precizat David Polya, conform The Sun.
Specialiștii recomandă un consum mai ponderat de orez și înlocuirea acestuia cu alte alimente de bază.
Arsenicul este o otravă natural foarte răspândită care se găsește în aer, sol și în apa de la robinet. Industria minieră și agricultura, care utilizează pesticide la scară largă, produc și mai multe surse de contaminare cu arsenic.
Substanța nu are miros și nici un gust, de aceea nu se observă în alimente sau în apa potabilă. Acesta este foarte toxic chiar și în doze mici și este foarte ușor de inhalat.
Se acumulează în timp, în organism și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii. În cazul expunerii pe termen lung la doze mici de arsenic, pot apărea simptome precum furnicături la nivelul degetelor, dureri abdominale, greață și vărsături. Atacă organele interne și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii.
Câtă benzină poate cumpăra un român cu venituri medii. Pe ce loc suntem în Europa
Statisticile COVID în România. Numărul îmbolnăvirilor nu scade sub 1.000