Producătorii de alimente din ţările membre UE vor fi obligaţ i, din toamna anului viitor, să scrie pe etichete nu doar E-urile pe care le conţine un anumit produs, ci şi ingredientele care pot da alergii, a anunţat, ieri, Centrul European al Consumatorilor din România (ECC). Astfel, alergenii des întâlniţi, precum cerealele care conţin gluten, ouăle, peş- tele, arahidele, soia, laptele, nuciferele şi toţi derivaţii lor, vor fi neapărat trecuţi pe etichete.

Noile reguli se aplică de anul viitor

„Aceste prevederi sunt obligatorii pentru toate ţările membre UE, dar se vor aplica din toamna anului viitor, dată până la care producătorii vor epuiza din stocuri produsele inscripţionate cu etichete vechi“, a explicat Laura Pascu, PR manager ECC România. Noile prevederi nu sunt obligatorii pentru ţările care aspiră la UE, precum Turcia, Serbia şi Croaţia, însă unele dintre acestea le-ar putea adopta chiar înainte de aderare. „În acest moment, pe produse nu sunt menţionate toate ingredientele. Cele care conţin alune, de exemplu, pot conţine şi «urme de alune», iar consumatorii ar trebui informaţi despre asta“, a mai spus Laura Pascu.

În condiţiile în care pe piaţă sunt prezente tot mai puţine alimente naturale, specialiştii în alimentaţie cred că noile reglementări ale Centrului European al Consumatorilor din România sunt în favoarea consumatorilor. „Nu este însă destul să avem produse cu etichete noi şi complexe! Consumatorii trebuie să înveţe să citească aceste etichete şi să se gândească în primul rând la sănătate, şi apoi la preţul unui produs“, a comentat Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

În România, numărul persoanelor cu alergii e în creştere, apreciază specialiştii, dar pentru că testele necesare depistării acestor boli sunt scumpe, mulţi pacienţi rămân nediagnosticaţi. „Intoleranţa la gluten, de exemplu, este o afecţiune gravă şi greu de diagnosticat“, a menţionat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

OBLIGATORIU

Lista europeană a produselor care pot cauza alergii şi trebuie menţionate

Lista de ingrediente alergene care trebuie să fie în mod obligatoriu şi fără excepţie indicate pe ambalajul produselor este următoarea:

> cereale care conţin gluten (secară, grâu, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau suşe hibrid ale acestora) şi produse derivate;
> ouă şi produse derivate;
> peşte şi produse derivate;
> arahide şi produse derivate; > soia şi produse derivate;
> lapte şi produse derivate (inclusiv lactoză);
> fructe nucifere, precum migdalele, alunele de pădure, nucile etc.
> ţelina şi produsele derivate;
> muştarul şi produsele derivate;
> seminţele de susan şi produsele derivate;
> dioxidul de sulf şi sulfiţii de concentraţii peste 10 miligrame pe kilogram sau 10 miligrame pe litru exprimate ca dioxid de sulf (SO2).