Alergatorul cu picioare din fibra de carbon

Alergatorul cu picioare din fibra de carbon

Sud-africanul Oscar Pistorius alearga cu proteze la fel ca un atlet normal.

La sfarsitul acestei saptamani, atletul sud-african Oscar Pistorius, care are ambele picioare amputate de sub genunchi, va lua startul intr-o cursa la Sheffield impotriva unor sportivi absolut normali, printre care si campionul olimpic la proba de 400 m, Jeremy Wariner.

„Aproape 90% din cursele la care am participat au fost contra unor sportivi normali”, a declarat Pistorius, care are doua proteze din fibra de carbon.

Ce-i drept este vorba de competitii neoficiale, in timp ce cursa de duminica de la Sheffield se desfasoara sub egida Federatiei Internationale de Atletism. Sud-africanul spera ca permisiunea de a concura in Grand Prix-ul din Anglia il va aduce cu un pas mai aproape de visul sau, acela de a participa la Olimpiada de la Beijing din 2008.

Handicap din nastere

Nascut in 1986, la Pretoria, Oscar Pistorius este cunoscut drept „cea mai rapida fiinta fara picioare”. El sufera de o boala congenitala, manifestata prin lipsa peroneului, motiv pentru care, la varsta de 11 luni, gambele i-au fost amputate.

Faptul ca a fost obligat sa poarte proteze de cand se stie nu l-a impiedicat pe Pistorius sa fie mare amator de sport, participand la concursurile de rugby si polo pe apa din liceu.

Prima competitie majora la care a concurat au fost Jocurile paralimpice de la Atena, din 2004 (Olimpiada pentru persoanele cu dizabilitati), unde a castigat aurul la proba de 200 m. Anul trecut, el a castigat probele de 100, 200 si 400 de metri la Campionatul mondial de atletism pentru persoane cu dizabilitati. In prezent, Pistorius studiaza managementul afacerilor la Universitatea din Pretoria.

Controversa protezelor

La sfarsitul lunii trecute, Federatia Internationala de Atletism a anuntat ca Oscar Pistorius ar putea primi acceptul de a concura la Olimpiada de la Beijing, insa o decizie finala nu va fi luata decat dupa finalizarea cercetarilor in privinta protezelor sale.

In trecut au existat numeroase acuzatii ca lamele pe care alearga ii confera un avantaj asupra adversarilor sai. Pistorius a fost acuzat ca foloseste niste proteze mai lungi decat ar fi o gamba normala, acoperind astfel mai mult teren decat adversarii sai.

Sud-africanul respinge insa aceste acuzatii afirmand ca multi alti atleti cu handicap utilizeaza acelasi gen de proteze si nu ating performantele sale. Dimpotriva, spune el, protezele sunt nesigure pe vreme ploioasa, iar vantul il poate dezechilibra.

Verdict la concursul de la Sheffield

Oficiali ai Federatiei se vor afla duminica la Sheffield special pentru a-l urmari pe Oscar Pistorius in concurs, pentru a vedea in ce masura protezele il ajuta sa alerge mai repede.

Recordul personal al sud-africanului la proba de 400 m este de 46,34 secunde, in timp ce  timpul cel mai bun scos anul acesta de principalul sau adversar, Jeremy Wariner, este de 44,02 secunde.

Ne puteți urmări și pe Google News