Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român a venit cu o reacție în urma morții lui Aleksei Navalnîi, exprimându-și profundul regret în legătură cu vestea despre trecerea în neființă a politicianului rus de opoziție, într-o închisoare din Siberia.
MAE a transmis că Aleksei Navalnîi a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber.
MAE, reacție după moartea lui Aleksei Navalnîi
„Aleksei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară.
În 2021, Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania.
Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun”, a scris într-un mesaj MAE.
Instituția a subliniat că condamnarea sa a fost considerată un act arbitrar și abuziv atât din punct de vedere juridic, cât și politic, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept.
În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, acordat de Parlamentul European.
Ministerul condamnă încălcările normelor de drept internațional de către Rusia
Conform declarației MAE, Aleksei Navalnîi va rămâne mereu o figură de marcă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale.
Trecerea sa în neființă reprezintă o pierdere enormă în eforturile de consolidare a valorilor democratice.
Ministerul Afacerilor Externe denunță acțiunile repetate de încălcare a normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă.
Instituția subliniază importanța respectării imediate a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.
Rușii care i-au adus un omagiu lui Aleksei Navalnîi, reținuți
Numeroase persoane au fost reținute după ce au încercat să aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîii, care a decedat într-un lagăr din Siberia.
Oamenii îl acuză pe Putin pentru moartea disidentului și cer justiție. Poliția a efectuat arestări multiple și a reținut-o inclusiv pe jurnalista Yulia Petrova, care încerca să transmită live de la manifestații.
Manifestanții au depus flori și în apropierea Kremlinului, locul unde în 2015 a fost asasinat un alt rival al lui Putin, Boris Nemțov.
Proteste au avut loc în marile orașe rusești. La Sankt Petersburg, sute de oameni s-au adunat în apropierea monumentului dedicat deținuților politici pentru a aduce flori și a aprinde lumânări în memoria lui Aleksei Navalnîi.
Și în Londra, tinerii ruși au ieșit în stradă, protestând în fața Ambasadei Rusiei.