Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, le cere oamenilor să iasă în stradă: „Rușii să nu devină o națiune de oameni tăcuți și înspăimântați”

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, le cere oamenilor să iasă în stradă: „Rușii să nu devină o națiune de oameni tăcuți și înspăimântați” Aleksei Navalnii. Sursa foto: arhiva EVZ

Aleksei Navalnîi le transmite din închisoare rușilor să iasă în stradă zilnic și să protesteze impotriva invaziei lui Putin în Ucraina. Navalnîi este cel mai mare opozant al lui Putin și a fost ținta unei tentative de asasinat.

Aleksei Navalnîi a postat mai multe mesaje rețelele de socializare și cere poporului rus să iasă în stradă în fiecare zi. Aflat închisoare de mai bine de un an de zile, Navalnîi le cere rușilor să organizeze mitinguri de protest seara de la ora 19.00, iar în weekend-uri de la ora 14.00.

„În piețele principale ale orașelor voastre, oriunde v-ați afla“, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kia Iarmîş.

Mesaj pentru ruși

Protestele au început chiar din prima zi a invației ruse în Ucraina, respectiv 24 februarie. În Sankt Petrsburg, orașul natal al lui Putin, oamenii se ies în stradă în fiecare seară pentru a striga „Nu războiului!”. Peste 6.000 de persoane au fost reținute în urma demonstrațiilor din ultima săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi, Rusia, vrem să fim o națiune a păcii. Din păcate, puțini oameni ne-ar numi așa acum. Rușii ar trebui, cel puțin, să nu devină o națiune de oameni tăcuți și înspăimântați, care se prefac că nu observă războiul

Este al treilea deceniu al secolului 21 și urmărim știri despre oameni care ard și casele lor sunt bombardate. Ne uităm la televizor la amenințări reale cu începerea unui război nuclear“, a transmis Navalnîi.

Otrăvit și apoi încarcerat

Navalnîi este liderul opoziției ruse și un dușman declarat al lui Vladimir Putin. Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie 2021 pe un aeroport din Moscova, la revenirea lui din convalescenţă din Germania, după ce a fost otrăvit în Siberia, în august 2020. Rusia a fost acuzată că ar fi responsabilă de atac, dar a negat vehement implicarea. Cu toate acestea nu nu a declanşat niciodată o anchetă asupra acestei tentative de asasinat, afirmând că nu există niciun indiciu în acest sens şi acuzând Berlinul că nu oferă a oferit Moscovei analizele medicale ale opozantului, notează AFP.

Ulterior arestării sale, Navalnîi a primit o pedeapsă de doi şi jumătate de închisoare, pentru un dosar privind "fraude", pe care el îl califică drept politic. Această condamnare a dus la un val imens de indignare pe plan internaţional şi noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Moscovei.