Aproape jumătate din armata Republicii Belarus este desfășurată de-a lungul granițelor vestice ale țării - a anunţat, joi, președintele Aleksandr Lukaşenko.
Potrivit liderului de la Minsk, armata a preluat controlul asupra granițelor cu Lituania și cu Polonia, motivul fiind "situația dificilă de la frontierele vestice". "Am desfășurat aproape jumătate din armata noastră.
Practic, a fost preluat controlul asupra granițelor de vest cu Lituania și cu Polonia. Și, așa cum spun adesea, am înconjurat, practic, Grodno, pentru a rezista acestor amenințări. Probabil, această demonstrație (de forţă, n.red) a dat rezultate" - a subliniat Aleksandr Lukașenko.
Acesta a mai declarat că nu "nu va fi o viață liniștită, dar Republica Belarus este hotărâtă să-şi apere suveranitatea și independența".
RBC: Lukaşenko acuză Ucraina, Polonia, Cehia şi Lituania de implicare în destabilizarea situaţiei din Belarus
Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat joi că situația tensionată din țara sa este în mare parte influențată de amestecul extern în afacerile interne ale republicii şi a acuzat în acest sens Ucraina, Polonia, Cehia şi Lituania.
Potrivit lui Lukașenko, autoritățile reacționează la "orice gest negativ față de Belarus". "Aceasta (interferența, n.red) vine din Polonia, Republica Cehă, Lituania și Ucraina, ceea ce ne îngrijorează cel mai mult. Ați auzit ieri (miercuri, n.red) declarația ministrului afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care s-a exprimat deja în mod deschis cu privire la ceea ce se întâmplă la frontieră" - a declarat liderul de la Minsk, în contextul în care Lavrov declarase, miercuri, că sute de extremişti ucraineni au fost trimişi în Belarus pentru a destabiliza situaţia.
Potrivit lui Lukaşenko, cel mai important lucru este "prevenirea izbucnirii vreunui focar la Minsk".
TASS: Acordurile pe care le va semna Lukaşenko în această perioadă, nu pot fi recunoscute, afirmă Svetlana Tihanovskaia
Orice acorduri cu alte state pe care le va semna preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, în această perioadă nu pot fi recunoscute, a declarat fostul candidat la preşedinţia ţării Svetlana Tihanovskaia, comentând întâlnirea de joi, de la Minsk, a lui Aleksandr Lukaşenko cu membrii delegaţiei ruse, în frunte cu premierul Rusiei, Mihail Mişustin.
„Am spus-o întotdeauna şi repet, suveranitatea nu poate fi obiect al negocierilor sau al târgului" - a scris Tihanovskaia pe canalul său Telegram. "Mă îndoiesc că deciziile şi acordurile, care ar putea fi semnate în această perioadă de Lukaşenko, vor fi recunoscute de noul Guvern. Motivul este binecunoscut: poporul a refuzat să mai aibă încredere în Lukaşenko" - a declarat Tihanovskaia.
Menţionăm că, anterior, Aleksandr Lukaşenko a declarat la întâlnirea cu Mihail Mişustin, că în timpul vizitei la Moscova intenţionează să pună toate punctele pe "i" în problemele relaţiilor bilaterale. (Rador)