În seara de duminică, președintele sârb Aleksandar Vucic a proclamat succesul partidului său (SNS, orientat spre dreapta naționalistă) în alegerile parlamentare anticipate.
Din această victorie, se așteaptă ca partidul lui Aleksandar Vucic să iasă și mai consolidat, obținând cel puțin 127 din cele 250 de locuri disponibile în Parlament.
„Vom avea o majoritate absolută în Parlament cu 127 de locuri”, a declarat el încrezător în cadrul unei conferinţe de presă, pe baza procesării a 76% din buletinele de vot. În legislatura precedentă, SNS (Partidul Progresist Sârb) a avut 120 de locuri.
Partidul lui Aleksandar Vucic, victorie în alegerile parlamentare anticipate
„Aceasta este o victorie absolută și mă face fericit”, a mai declarat Aleksandar Vucic după ce au fost făcute proiecțiile.
Rezultatele oficiale sunt programate să fie anunțate abia luni seara, conform opoziției unite sub umbrela „Serbia împotriva violenței” (SPN), care ar fi obținut 23,5% din voturi.
Această coaliție, formată în urma amplelor manifestații care au zguduit țara în luna mai, după ce 19 persoane au fost ucise în două atacuri armate în masă, a condamnat în mod constant o campanie electorală partizană a lui Aleksandar Vucic și susține că a fost afectată de fraude.
Partidul Socialist al Serbiei, condus de ministrul de externe demisionar Ivica Dacic, se situa pe poziția a treia, cu mai puțin de 7% din totalul voturilor.
Acuzații de fraudă la adresa echipei președintelui sârb
Marinika Tepic, lidera SPN, a denunțat aducerea de votanți de către partidul lui Aleksandar Vucic care nu au rezidența nici în Serbia, nici la Belgrad, constituind astfel o încălcare evidentă a legislației.
„Vom folosi toate mijloacele legale şi democratice pentru a apăra voinţa belgrădenilor şi a cetăţenilor din întreaga Serbie”, a promis ea.
Colegul ei, Radomir Lazovic, a menţionat deja neregulile duminică dimineaţă. El a afirmat că a fost poate „cel mai murdar proces electoral”, referindu-se la „cumpărarea de voturi, semnături false”.
De asemenea, opoziţia a afirmat că la Belgrad au sosit autobuze pline de oameni pentru a vota ca nerezidenţi.
În replică, prim-ministrul Ana Brnabic a respins aceste acuzații în cadrul unei conferințe de presă ținute seara trecută.
La alegerile legislative anterioare, care au coincis cu cele prezidențiale și municipale din aprilie 2022, SNS și aliații săi au câștigat 120 din cele 250 de locuri din parlament, iar Aleksandar Vucic a fost reales pentru un al doilea mandat.
Cu toate acestea, în urma evenimentelor din mai, opoziția a solicitat noi alegeri parlamentare. Astfel, Vucic le-a convocat la începutul lunii noiembrie, în speranța consolidării controlului său.
Opoziția speră să destabilizeze victoria lui Aleksandar Vucic
Campania electorală a fost definită, de asemenea, de revenirea în peisajul politic a unor figuri cu trecut ultranaționalist. Printre care Vojislav Seselj - fost aliat al lui Slobodan Miloșevic și fost mentor politic al lui Aleksandar Vucic în perioada în care acesta era membru al Partidului Radical Sârb, de extremă dreapta.
Seselj a fost ulterior condamnat de justiția internațională pentru crime împotriva umanității. În prezent, el s-a aliat cu SNS în cadrul alegerilor locale din Belgrad.
În capitală, opoziţia încă speră să câștige, semnalând nereguli şi acolo. „Se estimează că până la 20.000 de alegători-fantomă au fost importaţi în Serbia pentru a vota pentru SNS la alegerile locale din Belgrad”, a declarat Djordje Miketić, un candidat sub sigla Serbia împotriva violenţei, potrivit Reuters.