Totul se îndreaptă spre ideea ca Partidul Democrat să-şi asume din ce în ce mai mult faptul că Joe Biden (care în ultimele zile a adăugat o îngrijorătoare succesiune de gafe) şi Bernie Sanders (cel mai "roşu" dintre candidaţi) sunt singurii candidaţi care pot aspira să fie aleşi ca reprezentanţi ai partidului să candideze la preşedinţie alături de Donald Trump.
În tabăra de la Biden, cel puţin trei candidaţi s-au aliniat deja, care au decis să renunţe în favoarea fostului vicepreşedinte - Tom Steyer, Pete Buttigieg şi mai recent Amy Klobuchar - în acelaşi timp în care, potrivit unuia dintre ei (Buttigieg), acesta a anunţat, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, că fostul preşedinte Barack Obama face manevre în favoarea lui Biden.
De fapt, potrivit ziarelor americane, Buttigieg ar fi discutat cu Biden şi cu Obama duminică seară, după ce a anunţat că îşi va suspenda campania, pentru a pune la cale un sprijin care întârzia, dar care a sfârşit prin a se întâmpla.
Dar nu toată lumea pare pregătită să "cureţe" terenul pentru Biden şi Sanders: Michael Bloomberg şi Elizabeth Warren insistă să se prezinte astăzi, în ziua de super marţi, în faţa alegătorilor, nu numai pentru a-şi testa abilităţile, ci şi pentru a le menţine vie o cursă care altfel le-ar părea democraţilor anonimi mult prea "îngustă".
Cu toate acestea, Joe Biden - care, contrar celor afirmate, nu candidează pentru a fi ales senator, ci preşedinte al federaţiei - a acumulat un sprijin puternic în rândul democraţilor istorici. Cel mai recent a fost fostul lider al majorităţii din Senat, Harry Reid, care a declarat într-un comunicat că "Donald Trump a provocat daune indiscutabile ţării noastre, instituţiilor noastre şi statului de drept. Democraţii au nevoie de un candidat care să reunească cea mai mare şi mai diversă coaliţie posibilă pentru a-l învinge pe Trump şi pentru a conduce ţara noastră după trauma preşedinţiei lui Trump. Acel candidat este Joe Biden".
Sprijinul nu a surprins pe nimeni, având în vedere că Reid (ca şi Biden, de altfel) s-a arătat în mai multe rânduri foarte sceptic cu privire la una dintre promisiunile campaniei lui Bernie Sanders: Medicare pentru toţi.
Pe marginea acestei întregi revolte în rândul democraţilor, sondajele arată că cei doi candidaţi sunt tot mai apropiaţi unul de celălalt. Astfel, un sondaj post-vot din Carolina de Sud îl arată pe Joe Biden aproape la egalitate cu Bernie Sanders: potrivit Morning Consult, Biden a crescut la 26%, în timp ce Sanders a scăzut la 29% - adică fostul vicepreşedinte al lui Obama şi-a consolidat poziţia cu şapte puncte procentuale, în timp ce Sanders a pierdut trei puncte.
Acelaşi sondaj arată că Bloomberg scade şi el (de la 18%, la 17%, menţinându-se pe locul trei), în timp ce Elisabeth Warren, pe locul patru, se menţine la 11%. Oricum, la sfârşitul zilei de astăzi (dacă totul merge bine), cursa democrată va deveni mai clară pentru toată lumea.
Între timp, republicanii din Senat par să pregătească un 'raid' împotriva lui Biden: ziarele americane menţionează că senatorii partidului lui Trump reiau eforturile pentru a se face o anchetă legată de Joe Biden, de fiul său, Hunter, şi de legăturile cu afacerile din Ucraina. Intenţia este dublu clară: să-l 'lege' pe Biden de o poveste ale cărei contururi sunt întunecate şi să descurajeze utilizarea temei împotriva lui Trump în momentul începerii campaniei prezidenţiale. (RADOR)