Aceste sisteme, atacate în 2016 de hackerii ruși, au fost compromise. „Evaluăm aceste sisteme ca fiind cu risc ridicat”, a declarat un oficial al Agenției de Securitate a Infrastructurii Cybersecurity (CISA).

„Istoria recentă a arătat că structurile guvernamentale centrale și locale sunt ținte pentru atacuri ransomware (de răscumpărare)”, a declarat Christopher Krebs, directorul CISA. El a explicat că un atac de răscumpărare blochează un sistem computerizat, infectat, până când plata, de obicei sub formă de criptomonedă, este trimisă hackerului.

Efortul care se fac sunt pentru a combate astfel de atacuri. FBI a declarat recent că susține inițiativa de securitate internă. CISA dorește să ofere materiale educaționale, teste de penetrare la distanță a computerului și scanări de vulnerabilitate, precum și o listă de recomandări cu privire la modul de prevenire și recuperare de ransomware.

„Gândul nostru este că nu dorim ca statul să ajungă în această situație”, a spus un oficial al Securității interne.  În ultimii doi ani, grupurile de criminalitate cibernetică au folosit ransomware-ul pentru a extorca victimele și a crea haos. Într-un incident din 2017, care a fost atribuit hackerilor ruși, un virus ransomware a fost folosit pentru a masca o tehnică de ștergere a datelor, făcând computerele victimelor total inutilizabile. Acest atac, supranumit „NotPetya”, a continuat să dăuneze corporațiilor globale, inclusiv FedEx și Maersk, care au avut birouri în Ucraina unde s-a răspândit malware-ul pentru prima dată.

Specialiștii spun că amenințarea rămâne, din cauza impactului său potențial asupra rezultatelor la vot. La nivel național, datele de înregistrare a alegătorilor locali sunt, de obicei, prost echipate pentru a se apăra împotriva hackerilor de elită.

Secretarul de stat al Vermontului Jim Condos a declarat că „suntem siguri că amenințarea este departe de a se termina”, consemnează Reuters.