Alegerile în București. Un circ ieftin cu bilete scumpe

Alegerile în București. Un circ ieftin cu bilete scumpe Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Alegeri București, anul de grație 2024. Cred că demult nu am mai văzut un asemenea spectacol. Ieftin și lipsit de orice respect pentru alegători. Cu greu ai putea alege din actuala ofertă de candidați la Primăria Bucureștiului. Unul mănâncă parizer, împinge roaba și spune fraze sforăitoare, altul mulțumește tăcut din afișe, precum filmul mut în care a jucat în ultimii 4 ani, iar ultimul, singurul cu un C.V. profesional solid, se zbate să convingă că nu el a cerut să candideze. Totul într-un urlet isteric al presei, (re)devenită cea mai comodă unealtă de distrus vieți. O atmosferă plină de buruieni, care nu dă insomnii nimănui....

Un circ ieftin, dar cu locuri scumpe. În această atmosferă de târg de vechituri, nimeni nu are interes să explice cum vom trăi în următorii patru ani. Vedem cum costul vieții este uriaș, nu scade deloc. Interesul de a rezolva problemele este invers proporțional. De fapt, nu au soluții, ci doar dorința de a ajunge la putere.  Ce interes ar avea să vorbească despre faptul că peste două milioane de mașini intră și ies din București, zilnic. Transformându-l într-un oraș murdar și imposibil de respirat. Că sunt sute de clădiri care se vor prăbuși la următorul cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. De ce sute de mii de oameni stau fără căldură și apă caldă. Sunt peste 1.200 de blocuri afectate. De ce avem spații verzi sub 10 metri pătrați pe cap de locuitor și cum ajungem ca Viena, cu 120 mp/loc.

Nu veți vedea vreo dezbatere pe aceste nenorociri în această campanie electorală. Pentru că politicienii nu au interes să transforme alegerile locale în București într-un test național. Sunt mult prea preocupați de propria supraviețuire în fruntea partidelor ca să-i mai intereseze soarta omului de pe stradă. Așa că cel mai simplu este să încurajezi circul...

P.T. Barnum, cel care a dus la perfecțiunea ideea de spectacol de circ, spunea: Clovnii sunt stâlpii care susțin tot circul! Are dreptate, dacă ne uităm la alegerile din București. E mult mai ieftin să năimești femeia cu barbă ca să apară în fiecare zi la TV și să comenteze lupte în noroi. E mult mai simplu să aduci magicianul care scoate apă caldă din pălărie și conducte de termoficare pe nas. Să ai un prezentator bun de gură, îmbrăcat într-un smoching strălucitor, dar cu maioul puțind de transpirație. Nu este vina lor. Ei sunt doar niște actori amărâți într-un spectacol regizat fellinian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este explicația, vă veți întreba. Sunt multe, fiecare dintre noi, dacă vrea să se gândească la ele, le poate găsi. Dar, în esență, vorbim despre  degradarea calității intelectuale a oamenilor din fruntea societății. O accelerare nefirească a dus la acest rezultat. Scăderea gradului de cultură, de apetență pentru cunoaștere, înseamnă nu numai moartea neuronilor, ci și atrofierea simțului civic. Lipsa dezbaterilor reale duce la dispariția interesului pentru probleme. Așa apare acest cerc vicios.

Finalul este cel de astăzi. Dacă veți întreba un politician de ce se întâmplă asta, îți va răspunde: De ce să te preocupi de problemele oamenilor, când ei vor doar circ? Eu aș spune, citându-l tot pe P.T. Barnum: Norocul îi favorizează întotdeauna pe cei curajoși și nu ajută niciodată un om care nu se ajută pe sine.