Alegerile europarlamentare 2024. Cum se se împart funcțiile în UE

Alegerile europarlamentare 2024. Cum se se împart funcțiile în UE Parlamentul European. Sursa foto: Twitter

Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie 2024 deschid un nou capitol pentru Uniunea Europeană. Deputații nou aleși în Parlamentul European vor lua o serie de măsuri esențiale cu privire la cine va conduce instituțiile UE.

Alegerile europarlamentare 2024. Primele sarcini ale noului Parlament

Potrivit Politico, pe 10 iunie, a doua zi după alegerile europene, începe adevărata luptă: împărţirea celor patru funcţii de conducere europene şi a zeci de premii mai mici între principalele familii politice. A doua zi după alegeri, când vor fi cunoscute rezultatele, încep jocurile politice.

Deputații nou aleși vor forma grupuri politice bazate pe idei politice comune. În prima sesiune plenare, Parlamentul își va alege noul președinte, vicepreședinții și chestorii, și va decide asupra numărului de eurodeputați care vor forma fiecare comisie parlamentară.

Mai exact, cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE trebuie să ajungă la un acord cu privire la următorii preşedinţi: al Comisiei Europene, al Consiliului European şi ai Parlamentului European, precum şi cu privire la viitorul şef al politicii externe a UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

În culisele politicii se desfăşoară de luni de zile jocuri politice şi speculaţii cu privire la posturile de conducere, mai ales că aşteptata ascensiune a extremei drepte pare să schimbe dinamica tradiţională a puterii.

Parlamentul European cere aderarea Republicii Moldova la UEAlegerile europarlamentare 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Grupurile politice se vor forma în săptămânile de după alegeri

Un grup politic trebuie să aibă cel puțin 23 de eurodeputați din șapte țări ale UE. Deputații nu pot face parte din mai mult de un grup politic; însă aceștia pot să nu se alăture niciunui grup și să rămână „neafiliați”. Noi grupuri pot fi create în orice moment al legislaturii parlamentare.

Cele mai importante minţi politice vor analiza rezultatele alegerilor şi vor elabora diferite scenarii. Dacă Partidul Popular European de centru-dreapta rămâne cel mai mare grup din Parlamentul European, se va simţi încurajat să o propună pe Ursula von der Leyen, actualul şef al Comisiei Europene, pentru un al doilea mandat.

PPE şi mâna dreaptă a lui von der Leyen, Björn Seibert, vor face imediat calculele pentru a verifica dacă o majoritate de 361 de voturi în Parlamentul European este la îndemână. În dimineaţa de după alegeri, însă, imaginea nu va fi completă.

Cum este ales președintele Parlamentului European?

Alegerea unui nou președinte al Parlamentului European este prima sarcină a eurodeputaților atunci când se reunesc pentru prima dată în plen în luna iulie. Deputații în Parlamentul European își aleg președintele pentru un mandat de doi ani și jumătate (adică jumătate din legislatura parlamentară), care poate fi reînnoit.

Nominalizările pot fi făcute fie de un grup politic, fie de un grup de europarlamentari care reprezintă cel puțin o douăzecime din totalul deputaților în Parlamentul European (36 de deputați).

Votul este secret. Candidatul care obține majoritatea absolută a voturilor exprimate devine președinte. În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritatea absolută după trei tururi de scrutin, eurodeputații aleg în turul al patrulea dintre cei doi candidați principali din turul al treilea.

În aceste prime săptămâni de după alegeri, Parlamentul va avea treabă cu încheierea de înţelegeri, în timp ce grupurile vor încerca să înghită partidele naţionale, convingându-le cu mici premii, cum ar fi poziţii influente de coordonator de comisie.

Alegerile europarlamentare 2024. Sursa foto: europarl.europa.eu.

Alegerile europarlamentare 2024. Ce va face Roberta Metsola

Preşedintele în exerciţiu al Parlamentului, Roberta Metsola, care vizează un al doilea mandat de doi ani şi jumătate, va convoca probabil o reuniune a liderilor grupurilor politice actuale pe 11 iunie, pentru a face bilanţul rezultatelor.

Odată ce va ieşi un nume din Consiliu, grupurile vor negocia pentru a introduce cele mai dragi politici ale lor în programul de lucru al Comisiei - şi vor ameninţa că nu le vor susţine, dacă nu li se va spune da.

În cadrul primelor reuniuni ale grupurilor, programate între 18 iunie şi 3 iulie, grupurile îşi vor alege şi noii lideri, pe măsură ce apare noua componenţă politică a Parlamentului. Cu toate acestea, noi grupuri pot fi formate în orice moment.

Parlamentul European a votat rezoluția care cere aderarea României la spațiul Schengen. Nu este însă prima datăAlegerile europarlamentare 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum sunt aleși vicepreședinții și chestorii Parlamentului

După alegerea președintelui instituției, Parlamentul procedează la alegerea vicepreședinților, urmată de alegerea chestorilor. Vicepreședinții și chestorii sunt aleși pentru un mandat de doi ani și jumătate, la fel ca președintele.

Nominalizările pot fi făcute fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care reprezintă cel puțin o douăzecime din totalul europarlamentarilor (36 de deputați).

Votul este secret și se desfășoară simultan pentru toți candidații. Fiecare eurodeputat poate vota pentru fiecare post disponibil. Candidații care obțin majoritatea absolută a voturilor exprimate sunt aleși în ordinea numărului de voturi obținute. Dacă în primul tur de scrutin sunt aleși mai puțin de 14 candidați, se organizează un al doilea tur de scrutin în aceleași condiții.

În cazul în care este necesară o a treia rundă de vot, candidații rămași care obțin cel mai mare număr de voturi ocupă restul locurilor. Cei cinci chestori sunt aleși în urma aceluiași proces.

Cine decide asupra compoziției, președinților și vicepreședinților comisiilor parlamentare

Europarlamentarii vor decide în prima sesiune plenară cu privire la numărul deputaților care vor face parte din fiecare comisie parlamentară.

Grupurile politice vor numi apoi membri titulari și supleanți în comisii. Repartizarea locurilor în comisii pentru fiecare grup politic reflectă componența întregului Parlament.

La primele ședințe ale comisiilor, după prima sesiune plenară, membrii comisiilor își vor alege președinții și vicepreședinții pentru o perioadă de doi ani și jumătate.

Alegerile europarlamentare 2024. Cum se alege noua Comisie Europeană

Odată ce un nou preşedinte al Comisiei Europene îşi asigură sprijinul Parlamentului European, acesta conduce o echipă de tranziţie pentru a forma noul executiv.

Fiecare ţară primeşte un portofoliu, iar capitalele europene sunt cele care trebuie să îşi desemneze comisarii. Ultima dată, Ursula von der Leyen a cerut fiecărei ţări să propună doi candidaţi - un bărbat şi o femeie. Dacă se va întoarce pentru un al doilea mandat, ne putem aştepta la acelaşi proces.

Preşedintele Comisiei deţine puterea în acest proces prin crearea de portofolii şi împărţirea acestora între comisari. Ne putem aştepta la o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a determina cine ce primeşte, în special când este vorba de portofoliile cu greutate, cum ar fi cel al concurenţei, al apărării şi al comerţului. Unii dintre comisari vor fi prestabiliţi, deoarece liderii din ţările mai influente, precum Franţa şi Italia, vor cere garanţii din partea şefului Comisiei Europene în schimbul sprijinului lor.

Unul dintre cei 27 de comisari - în prezent spaniolul Josep Borrell - deţine o dublă funcţie, cea de vicepreşedinte al Comisiei şi, de asemenea, cea de înalt reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate. Înlocuitorul său trebuie mai întâi să fie desemnat de Consiliul European cu majoritate calificată, iar apoi trebuie să obţină acordul preşedintelui Comisiei.

Abia în decembrie  succesorul lui Charles Michel preia funcţia

Succesorul lui Charles Michel preia funcţia de preşedinte al Consiliului European. Preşedintele Consiliului European este ales de liderii UE, iar Parlamentul nu are niciun cuvânt de spus. Odată ce toată lumea este la locul ei, noua echipă a UE este gata să se apuce de treabă.

Alegerea președintelui Comisiei Europene este una dintre primele sarcini ale noului Parlament. Candidatul propus de liderii UE în cadrul Consiliului European este invitat să facă o declarație în fața deputaților în Parlamentul European și să participe la o dezbatere în plen cu aceștia. Apoi, eurodeputații procedează prin vot secret.

Pentru a obține aprobarea Parlamentului, un candidat trebuie să primească sprijinul a cel puțin jumătate din totalul deputaților plus unu. În cazul în care nu se obține majoritatea necesară, Consiliul European trebuie să propună un alt candidat, informează elections.europa.eu.