Nici un președinte american în exeercițiu nu a participat până acum la un marș anti-avort
Donald Trump va rosti, vineri, un discurs la Washington, unde va participa la un „Marș pentru viață” , pentru a-și consolida legăturile cu creștinii evanghelici, o bază electorală conservatoare. „Ne vedem vineri”, a scris miliardarul republican, prezicând o „mulțime mare”. O premieră pentru un președinte american în exercițiu.
Anul trecut, liderul de la Casa Albă s-a adresat organizatorilor marșului via un material video, promițând că administrația sa „va apăra întotdeauna primul drept al Declarației de Independență, iar acesta este dreptul la viață”.
Dacă detractorii săi consideră că este o „tentativă disperată” de a abate atenția de la procesul său de demitere, care s-a deschis, marți, la Senat, prezența sa la marș constituie, potrivit altora, „un moment decisiv pentru mișcarea pro-viață”.
Donald Trump vrea să profite de această manifestație pentru a marca puțin mai mult apropierea sa de mișcarea anti-avort, care atrage mii de protestatari la Washington în fiecare an.
„El încearcă să-și reafirme poziția anti-avort”, a declarat, pentru France 24, Nicole Bacharan, politolog și autoare a cărții „Le Monde selon Trump” (editura Tallandier).
În Statele Unite, avortul a rămas o problemă extrem de controversată timp de zeci de ani.
Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, publicat în august 2019, 61% dintre americani consideră că întreruperea voluntară a sarcinii ar trebui legalizată în toate cazurile, față de 38% care consideră că ar trebui interzisă în orice circumstanțe.
"Donald Trump guvernează pentru propriul electorat: anti-imigrație, dar și anti-avort", comentează Nicole Bacharan. Această din urmă categorie este reprezentată pe scară largă în rândul creștinilor evanghelici, dintre care 81% au votat pentru candidatul republican în 2016.
Exprimându-se la „Marșul vieții”, președintele intenționează să vină și mai aproape de electoratul său pentru a-i dovedi „ loialitatea ”, dar și pentru a-l asigura că se va angaja și mai mult în favoarea mișcării anti-avort.
Epoca de aur a mișcării pro-viață
De îndată ce Donald Trump a ajuns la putere. în ianuarie 2017, administrația sa a fost ofensivă în ceea ce privește dreptul la avort: interdicția de a finanța ONG-uri internaționale care susțin avortul, reducerea ajutorului pentru avorturi, etc.
Nemaivorbind de numirea a doi noi judecători conservatori, anti-avort, la Curtea Supremă, Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh.
În 2019, mai multe state conservatoare din sudul și centrul Statelor Unite („Bible Belt”) au înnăsprit legea privind avorturile.
Consecință: accesul la avort a înregistrat un recul în Statele Unite, potrivit unui studiu al New York Times publicat la 31 mai 2019.
Zeci de clinici specializate din țară s-au închis în ultimii ani, peste 11 milioane de femei din Statele Unite Unite trăind la mai mult de o oră distanță de un centru pentru avort.
Într-un articol publicat miercuri în ziarul conservator The Daily Wire, Russell T. Vought, directorul interimar al Biroului de management și buget al lui Donald Trump, a sărbătorit ceea ce el a numit „epoca de aur pentru mișcarea noastră anti-avort”.
Nu e chiar puritan, dar merge...
Cu toate acestea, poziția fostului magnat imobiliar cu privire la avort s-a schimbat semnificativ de-a lungul anilor. În 1999, când încă nu pusese piciorul în politică, Trump susținea dreptul femeilor de a alege întreruperea sarcinii.
De atunci, poziția sa a evoluat pentru a declara, anul trecut, că este împotriva avortului, cu trei excepții : violul, incestul și protecția vieții mamei.
Donald Trump „nu are convingeri ideologice pe această temă”, afirmă Nicole Bacharan, care preferă să vorbească despre „poziția electorală” a lui Trump.
În plus, chiriașul Casei Albe este departe de a susține valorile puritanismului evanghelic, deplâng unii creștini evanghelici, care au scotocit prin trecutul președintelui american.
Cu toate acestea, Trump le-a oferit ceea ce nu au avut de zeci de ani, estimează observatorii, care enumeră progresele juridice, sociale și politice. Dar, mai presus de toate, Trump le oferă evanghelicilor o legitimitate, în condițiile în care aceștia au fost considerați de mult timp ca marginali, fără educație, și chiar cu retard mintal.
Rezultatul: săptămâna aceasta, Susan B. Anthony, un grup de acțiune politică anti-avort, a anunțat că va oferi 52 de milioane de dolari entru susținerea președintelui Trump și a altor candidați republicani în ciclul electoral din 2020.
Atragerea de noi evanghelici
Astăzi, Donald Trump este gata să le ofere evanghelicilor toate pârghiile pentru a-i convinge. Obiectivul său: „să atragă evanghelicii care au evitat urnele pentru o lungă perioadă de timp”, a spus Nicole Bacharan.
"Între 61% pro și 38% contra, există acest întreg segment al populației care rămâne maleabil în funcție de restricțiile aduse în diferite state", estimează Nicole Bacharan.
Anul trecut, Statul New York a semnat un proiect de lege care protejează dreptul de a pune capăt unei sarcini după 24 de săptămâni,în unele cazuri. La începutul acestui an, guvernatorii Georgiei, Kentucky, Mississippi și Ohio au semnat proiecte de lege care interziceau avorturile dacă „un ritm cardiac embrionar” este detectat.