Alegerile din Israel, un scrutin cu mari mize regionale

Alegerile din Israel, un scrutin cu mari mize regionale

Scrutinul poate pune capăt erei Netanyahu la conducerea statului evreu prin reinstalarea stângii la putere după aproape 15 ani. Procesul de pace cu palestinienii este o altă miză a acestor alegeri.

Alegerile legislative de ieri din Israel au avut, mai mult ca oricând în ultimii 15 ani, mize importante atât pe plan intern, cât și extern. În primul rând, scrutinul poate aduce la putere, pentru prima dată din 2001, o coaliție de centru-stânga (Uniunea Sionistă), condusă de Isaac Herzog, în jurul căruia s-a polarizat și opoziția israeliană.

De cealaltă parte a spectrului politic, premierul Benjamin (Bibi) Netanyahu, în fruntea administrației de la Ierusalim din 2009, riscă să piardă puterea după un parcurs politic marcat de poziții intransigente, în special în privința procesului de pace cu palestinienii. Din acest motiv, scrutinul de ieri a fost considerat și un referendum asupra politicilor promovate de Netanyahu, care a mai fost premier între 1996 și 1999.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Benjamin (Bibi) Netanyahu

În căutarea majorității

Urnele s-au închis aseară la ora locală 22.00 (aceeași oră și în România), în această dimineață fiind așteptate primele rezultate oficiale parțiale. Ultimul sondaj, publicat vinerea trecută, înaintea unui moratoriu de patru zile impus de lege, dădea Uniunea Sionistă drept câștigătoare a alegerilor cu 25-26 de locuri din totalul de 120 din Knesset (Parlamentul israelian). Likud, formațiunea de dreapta a premierului Netanyahu, era creditată cu 20-22 de locuri. Însă, potrivit sistemului electoral israelian, frâiele țării sunt preluate de acel partid care poate forma o coaliție majoritară în Knesset, în condițiile în care, din 1949, nicio formațiune nu a obținut singură 61 de locuri în alegeri. Tocmai din acest motiv întreaga atenție este concentrată pe micile partide care pot înclina balanța iar Netanyahu pare să fie favorizat în acest context.

Niciun stat palestinian

Dincolo de dezbaterea internă pe teme economice, discuțiile s-au concentrat și pe problematica palestiniană. Într-un ultim apel către votanții de dreapta, Netanyahu a avertizat că, dacă va câștiga alegerile, se va opune înființării unui stat palestinian, un proiect susținut de SUA și de UE. Din acest motiv, relațiile cu Washingtonul, deja la un nivel fără precedent de rece, și cu Bruxelles- ul s-ar putea deteriora și mai mult. Un alt motiv de iritare pentru aliații Israelului este și promisiunea lui Netanyahu de a continua politica de colonizare a Cisiordaniei. De cealaltă parte, Herzog a declarat că el susține crearea unui stat palestinian, avertizând că izolarea Israelului pe scena internațională, sub mandatul lui Netanyahu, este în sine o problemă de securitate națională.

Realegerea lui Netanyahu pune și mai multă presiune pe administrația Obama în dosarul nuclear iranian. Premierul israelian se opune ferm negocierilor cu Teheranul, un alt motiv al relațiilor reci cu Casa Albă.