Circa 36 de milioane de alegători din Ucraina sunt așteptați duminică la urne, pentru a-și alege un președinte dintre cei 38 de cancidați.
Cel mai probabil, alagerile din Ucraina nu vor fi decise din primul tur, dar sondajele de opinie arată că sunt trei favoriți pentru intrarea în turul al doilea, care va avea loc pe 21 aprilie.
Principalul favorit este, în acest moment, comicul de televiziune Volodimir Zelenskyi, pe care sondajele îl cotează la 20-30% din opțiuni, urmat de actualul șef al statului, Petro Poroșenko și de fostul premier Iulia Timoșenko, ambii cu aproximativ 17% din opțiunile celor intervievați.
Zelenskyi, în vârstă de 41 de ani, este cunoscut mai ales datorită spectacolelor satirice și serialului de comedie „Servitorul poporului”, în care joacă rolul unui profesor de școală ce devine președinte al țării. Sezonul al treilea al acestui serial a fost difuzat cu doar câteva zile înainte de scrutinul prezidențial din Ucraina.
Volodimir Zelenskyi se profilează ca un nume nou în politica ucraineană și e apreciat mai ales de electoratul tânăr. Dar victoria sa, deși conduce în sondaje, nu este însă deloc sigură, întrucât bazinul său electoral pare limitat la zonele rusofone din estul și sudul țării. Mai mult, criticii îl acuză că ar fi o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiskyi, și chiar dacă cei doi neagă acuzațiile, este știut că cei doi sunt însă implicați în afaceri comune. Magnatul Kolomoiskyi se află într-un fel de campanie personală contra președintelui Poroșenko, în urma unor conflicte anterioare între ei în sectorul bancar.
Poroșenko și Timoșenko sunt reprezentanți ai vechiului sistem, considerat de mulți alegători ineficient.
Președintele în funcție este foarte nepopular, detestat de o parte a populației. În vârstă de 53 de ani, fostul om de afaceri Petro Poroșenko este contestat dur pe baza unor dezvăluiri de corupție în industria de armament de stat. Iar succesele sale de politică externă, precum eliminarea vizelor pentru ucrainenii care călătoresc în UE, nu au putut contrabalansa inflația și de nepotismul din economie.
Iulia Timoșenko, de 58 de ani, are șanse mari să ajungă prima femeie președintă a Ucrainei. Dar e de peste 20 de ani în politica ucraineană și nu mai are niciun fel de noutate de oferit. A fost, alături de Viktor Iușcenko, unul din liderii importanți ai Revoluției Portocalii, a fost premier, a pierdut prezidențialele în fața lui Viktor Ianukovici, apoi a stat câțiva ani la închisoare. A fost eliberată după fuga contracandidatului său, în timpul marilor manifestații - Maidan - din 2014.
Oricum, rezultatul alegerilor prezidențiale din Ucraina se pare că va fi foarte strâns. Este prima oară când au loc alegeri prezidențiale regulate în această țară, după scrutinul anticipat din mai 2014, determinat de fuga în Rusia a fostului șef de stat Viktor Ianukovici, în urma protestelor masive de la Kiev.