ALEGERI SUA 2016. S-au înmulțit atacurile MOTIVATE DE URĂ din SUA, după alegerea lui Trump la Casa Albă?

ALEGERI SUA 2016. S-au înmulțit atacurile MOTIVATE DE URĂ din SUA, după alegerea lui Trump la Casa Albă?

Au început să apară numeroase relatări și știri despre infracțiuni motivate de ură, pe rețelele de socializare, după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă.

 „Stăteam în bibliotecă, în școala mea, și un bărbat foarte înalt, care purta un tricou cu Trump în spatele meu. M-am întors și înainte să văd cine e, mi-a pus mâna pe cap, încercând să-mi dea jos hijabul”, a povestit o studentă musulmană de la Universitatea din New Mexico, care a precizat că ea reușit să se tragă din fața atacatorului. 

„I-am spus că el are dreptul să creadă ce vrea și poate spune orice vrea, dar atunci când mă atinge, lucrurile devin serioase”, apoi bărbatul a plecat spunând „O să mă așez pe scaun, înainte să arunci cu o grenadă spre mine”. 

Incidentul este doar unul dintre zecile de atacuri despre care se vorbește în presă și pe rețelele de socializare, atacuri motivate de ură rasială sau religioasă, raportate în ultimele trei zile, scrie BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

În multe cazuri, însă, este imposibil de verificat dacă acuzațiile sunt reale și dacă există, într-adevăr, vreo legătură cu alegerile prezidențiale, precizează susa citată.

În cazul studentei din New Mexico, femeia a spus că a reclamat incidentul la autoritățile universității, dar nu și la poliție. „Am decis să nu depun plângere la poliție, pentru că nu sunt aici pentru a demasca pe cineva. El a făcut o greșeală și sper că, cu toată publicitatea care s-a creat în jurul acestei situații, el își va învața lecția”. 

Oficialii universității au anunțat că anchetează mai multe incidente din capus, dar nu a comentat pe marginea vreunuia dintre aceste cazuri, pentru că legea federală le interzice. 

În Philadelphia, mai multe zvastice au fost desenate pe clădiri, alături de graffiti pro-Trump. Pe o mașină scria „Trump conduce” și era adăugată o înjurătură rasistă.

În satul Wellsville din statul New York, o zvastica a apărut pe o clădire a unui club de softball, alături de cuvintele „Faceți America ALBĂ din nou!”, parafrazând sloganul electoral al lui Trump „Faceți America mare din nou”.

În San Diego, o studentă a fost jefuită de doi bărbați care, spun polițiștii, „au făcut comentarii despre președintele-ales Donald Trump și musulmani”, înainte de a-i fura poșeta și mașina. Polițiștii cercetează acest caz ca pe o infracțiune motivată de ură. 

Au fost raportate și violențe și amenințări la adresa susținătorilor lui Trump.

În California,  o fată care și-a exprimat sprijinul pentru Trump pe Instagram a fost atacată la școală în ziua următoare. Părinții au spus că atacul ar fi fost motivat politic. 

În Chicago, un bărbat alb implicat într-un accident rutier a fost bătut și jefuit de un grup de negri, într-o înregistrare video difuzată pe Facebook se pot auzi martorii la acest incident strigând: „Nu-l votați pe Trump!”

Dar, de asemenea, trebuie spus că există și multe povești false, farse, care circulă pe internet. 

În Louisiana, o studentă care a declarat că a fost jefuită de dou bărbați care au strigat obscemități rasiste, s-a dovedit că inventase întreaga poveste. De altfel, știri vechi despre infracțiuni din ură, atacuri asupra minorităților, care circulă pe social media, au fost readuse acum în atenția publicului, ca „breaking news-uri”.

Unele povești reltate pe conturi de social media, preluate de activiști pentru drepturile omului, au fost share-uite de mii de ori.

Este prea devreme pentru a fi făcute aprecieri științifice, dovedite cu date concrete, legat de creșterea numărului de incidente motivate de ură, rămâne de văzut dacă e doar un trend, care nu se va menține în timp.