Alegerile din Slovacia - ce riscă Europa la Bratislava

Alegerile din Slovacia - ce riscă Europa la Bratislava. Fico este susținut în mod deschis de multe site-uri de propagandă pro-Putin

Robert Fico, în vârstă de cincizeci și nouă de ani, care s-a alăturat Partidului Comunist Cehoslovac la o vârstă foarte fragedă și care ulterior a devenit liderul unui Partid Social Democrat cu tendințe populiste marcante, are șanse mari să iasă învingător la alegerile care vor avea loc sâmbătă în Slovacia.

Robert Fico, favorit la alegerile din Slovacia

Singurul adversar serios ar putea fi  Partidul Liberal, pe care sondajele de ultim moment îl arată a fi în creștere. Dar Fico este în continuare în avantaj, scrie Corriere della Sera.

Cine este acest om și de ce vorbim despre el? Fico a fost deja de două ori prim-ministru al Slovaciei: din 2006 până în 2010 și din 2012 până în 2018.

Până când, în urmă cu cinci ani, a fost nevoit să demisioneze în urma asasinării jurnalistului Jàn Kuciak (și a partenerei sale, Martina Kusnirova) care se pregăteau să publice câteva articole despre relaţiile dintre 'Ndrangheta calabreză şi membrii guvernului condus chiar de Fico. Asta aşa, pentru a-i descrie puţin anturajul.

În decembrie, guvernul de centru-dreapta al lui Eduard Heger, un susținător ferm al cauzei Kievului, a căzut, iar în prezent, țara este guvernată provizoriu de Ludovit Odor.

Potrivit sondajelor care - aşa cum s-a spus - îl dau pe Fico în avantaj, în mod surprinzător, Rusia nu mai este responsabilă pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Sau este considerată din ce în ce mai puțin: gradul de vinovăţie scăzând de la 51 la 40 la sută. Situaţie care, fără îndoială, este ''meritul'' lui Fico, care a reuşit să-i convingă pe unii dintre compatrioții săi să-şi schimbe atât de radical opinia.

Scandal în Slovacia

În timpul campaniei electorale, Fico l-a acuzat pe președintele ceh Petr Pavel de ''amestec'' în țara sa, iar pe oponenții săi că ar pregăti chiar o lovitură de stat.

Susține că este ''împotrivă reînarmarii în continuare a Ucrainei, deoarece prelungirea conflictului nu duce decât la pierderi inutile și grave de vieți omenești'' şi precizează că ''sancțiunile împotriva Moscovei dăunează mai mult UE decât Federației Ruse''.

Potrivit lui Fico, Europa ''nu ar trebui să se limiteze la urmărirea necritică a intereselor americane''. Inutil să spunem că posibila aderare a Ucrainei la NATO ar reprezenta ''un factor de risc pentru pacea globală''.

Inamic explicit al lui George Soros, Fico este susținut în mod deschis de multe site-uri de propagandă pro-Putin. Pe scurt, este un personaj care, dacă ar trăi în Italia, ar fi un extrem de popular în talk-show-uri.

Cu toate acestea, daunele pe care riscă să le provoace Europei sunt mult mai mari. Dacă ar fi ales, și-ar muta țara - membră a Uniunii Europene și NATO - pe orbita Ungariei, cu consecințe minime (deși deloc neglijabile) la nivel militar, dar de mare efect la nivel politic și psihologic.

Slovacia, tensiuni cu Ucraina

În urmă cu câteva zile, tot în acest ziar, Giuseppe Sarcina a tras un semnal de alarmă cu privire la atmosfera de ''pesimism precaut'' care se răspândește în Statele Unite și în Europa vizavi de această fază a războiului ucrainean.

O opinie care a avut ecou într-un articol din ''Economist'' (''Time for a rethink'' - Timp pentru o regândire, același titlu folosit în urmă cu douăzeci de ani cu privire la războiul din Irak) în care – pentru a motiva propunerea de a ne gândi mai puțin la reconstrucția postbelică și mai mult la atragerea de capital, acum, imediat, în Ucraina - prestigiosul săptămânal englez pornea de la considerații deconcertante privind rezultatul acestei faze a conflictului, în special, din cauza excesivei şi mult prea trâmbițatei contraofensive a lui Zelenski din vara care tocmai s-a încheiat.

Marile ziare occidentale au preluat ideea, folosind tonuri asemănătoare. Îngrijorare a stârnit mai ales faptul că premierul polonez Mateusz Morawiecki a amenințat că nu va livra noi arme Kievului în cazul în care Ucraina - cu acordul UE - va continua să inunde piețele țării sale (dar și pe cele ale Slovaciei, Ungariei, Bulgariei şi României cu cereale la preț de dumping).

Momentul decisiv, sâmbătă

La o privire mai atentă, aceasta este o parte importantă a meciului care se va disputa sâmbătă la Bratislava, în Slovacia.

Pentru ucraineni - războiul, deși cu unele dificultăți - merge mai bine decât este descris în presa occidentală. Însă în starea de spirit generală a continentului devin din ce în ce mai evidente fisurile denunțate de Giuseppe Sarcina.

Ceva asemănător s-a întâmplat în vara/toamna anului 1940 și pentru o bună jumătate a anului 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După care, întreaga Europă continentală a cedat ofensivei lui Hitler, iar în Statele Unite, președintele Franklin Delano Roosevelt a fost nevoit să se confrunte cu stări ''pacifiste'' extrem de hotărâte care îl sfătuiau să nu se amestece în ''treburile europene''.

Va rezista UE?

Nici acum, din anumite privințe, pericolele nu sunt mai puțin grave. Iar privirile pline de complicitate dintre Trump și Putin ne pot face să presupunem că şi alegerile americane vor fi marcate de manifestaţii împotriva continuării ajutorului pentru Ucraina.

Dar - pentru a reveni în Europa - în momente precum acestea se vede cu adevărat dacă valorile Uniunii rezistă. Desigur, există probleme economice fundamentale. Există şi problema migranților, una uriașă.

Dar mai presus de toate există Ucraina, supusă unui război de agresiune, care dacă va fi pierdut va fi un șoc pentru continentul nostru. Pentru totdeauna.

(Editorial de Paolo Mieli; Traducere: Catalina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Citeste si alte articole despre Slovacia aici!