Preşedintele taiwanez în funcţie Ma Ying-jeou, artizan al apropierii de China, a fost realeas pentru un mandat de patru ani la alegerile prezidenţiale de sâmbătă, învingând-o pe lidera opoziţiei, Tsai Ing-wen, adepta unei politici ferme şi independente vizavi de Beijing, informează AFP, citat de Agerpres.
UPDATE "Am câştigat", a declarat Ma în faţa susţinătorilor săi, adunaţi în centrul oraşului Taipei, după anunţarea oficială a rezultatelor.
"Nu este o victorie personală, este victoria taiwanezilor, victoria integrităţii, prosperităţii şi păcii', a declarat el.
Tsai Ing-wen, din cadrul Partidului Progresist Democrat /PPD/, şi-a recunoscut la puţin timp după aceea înfrângerea.
Ma, candidat din partea Kuomintang /KMT/, partidul istoric din Taiwan, era creditat cu un avans de 700.000 de voturi în faţa rivalului său.
Locuitorii Taiwanului au început să voteze astăzi la alegerile prezidenţiale în care se confruntă actualul şef al statului, Ma Ying-jeou (din partea Kuomintang, Partidul Naţionalist), artizanul apropierii de Beijing, şi Tsai Ing-wen (candidată a Partidului Democratic Progresiv) care, în caz de victorie, ar deveni prima femeie preşedintă a arhipelagului. Aproximativ 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot au fost chemaţi la urne pentru prezidenţiale, dar şi pentru alegerea celor 113 deputaţi ai parlamentului dominat de Kuomintang. Autorităţile se aşteaptă la o prezenţă la urne record, de până la 80 la sută, scrie BBC.
Ultimele sondaje de opinie indicau un uşor avans pentru Ma Ying-jeou, un jurist în vârstă de 61 de ani cu studii în Statele Unite şi care este apărătorul relaţiilor paşnice cu China, cel mai important partener comercial al Taiwanului.
De cealaltă parte, Tsai Ing-wen avertizează că apropierea de China riscă să pericliteze suveranitatea Taiwanului. China consideră Taiwanul drept un teritoriu rebel şi face eforturi pentru a aduce insula în subordinea sa.
Deşi Taiwanul traversează una din cele mai dificile perioade din punct de vedere economic, cu o rată a şomajului în creştere, majoritatea alegătorilor cred că principalul obiectiv al viitoarei administraţii rămâne gestionarea relaţiilor cu Beijingul.
În timpul mandatului preşedintelui Ma, Taiwanul a reluat cursele aeriene şi maritime directe spre China şi a semnat un acord comercial prin care produsele taiwaneze erau scutite de anumite taxe pe piaţa chineză. O parte din electorat se teme însă că aceste politici promovate de actualul preşedinte deschid calea unificării cu China.