Alegeri prezidențiale în Republica Moldova! Ce secret ascunde candidatul Kremlinovici

epa07480405 The head of Democratic Party Vladimir (L) Plahotniuc shake hands with the President of Moldova Igor Dodon (R) in the State Residence in Chisinau, Moldova, 02 April 2019. The president invited the leaders of Parliament's fractions to discuss about scenarios of exit from political blockage. Four parties had won in Moldova's parliamentary elections on 24 February 2019, but no one get majority, and no government is formed yet on a coalition. EPA/DUMITRU DORU

Duminica viitoare, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Este un scruin extrem de important, pentru că noul președinte va avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește viitorul republicii.

Favoriți în sondajele de opinie sunt actualul președinte prorus, Igor Dodon, şi fostul prim-ministru, Maia Sandu.

Acum câteva zile, în presă a izbucnit un scandal care s-ar putea dovedi decisiv pentru soarta alegerilor. Conform dezvăluirilor din presă, Igor Dodon ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești, acuzație dezmințită rapid de acesta.

Lucrurile sunt, însă, mult mai complicate, Președintele rus, Vladimir Putin, și-a afirmat sprijinul pentru Igor Dodon, iar analiștii vorbesc despre implicarea Moscovei în alegeri. Conform radio Chișinău, opt candidaţi au fost înscrişi în cursa electorală. În ultimele două sondaje de opinie, Igor Dodon şi Maia Sandu sunt creditaţi cu primele şanse şi, cel mai probabil,  se vor confrunta în turul doi de scrutin, exact ca în urmă cu patru ani.

Actualul şef al statului candidează pentru un nou mandat, fiind susţinut de Partidul Socialiştilor. El se pronunţă pentru apărarea şi consolidarea statalității Republicii Moldova și pentru promovarea unei politici externe echilibrate.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a promis că va lupta împotriva corupției, l-a acuzat pe oponentul său prorus de blocarea reformei justiției în perioada când deținea funcția de premier. Cât privește investigația jurnalistică publicată în urmă cu câteva zile, aceasta vorbește despre implicarea Administrației prezidențiale a Federației Ruse în politica internă a Republicii Moldova. Din investigația intitulată "Kremlinovici", după numele de cod care ar fi fost utilizat de Igor Dodon, reiese că acesta ar fi fost informator al serviciilor secrete ruseşti. Ulterior, candidatul a respins acuzațiile. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat joi seară, la un club internațional de discuții, că mizează pe faptul că, în alegerile din 1 noiembrie, cetățenii vor aprecia eforturile actualului președinte, de apropiere a Republicii Moldova de Federația Rusă. Președintele rus și-a manifestat în acest fel sprijinul pentru Igor Dodon la prezidențiale, declarat candidat independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor. Analistul politic Nicolae Negru remarcă faptul că este deja o obișnuință, ca Rusia să se amestece în alegerile din Republica Moldova, însă, de această dată, implicarea este mult mai activă. Scrutinul prezidențial are loc în condiții neobișnuite. Din cauza restricțiilor de călătorie impuse de mai multe țări pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunțat că nu va mai trimite observatori la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, notează Rador.