La finalul acestui an toți românii au de luat o decizie importantă. Cine va fi viitorul președinte al țării? În timp ce sondajele ne arată o parte din preferințele românilor pentru următoarele alegeri prezidențiale, internetul poate fi, de asemenea, un loc în care afinitățile și interesul asupra anumitor politicieni este mai pregnant. Iată ce politicieni preferă internauții pentru alegerile din iarnă!
Bătălie strânsă între politicienii români
Marcel Ciolacu a reușit să domine scena vizibilității online în ultimele 30 de zile, consolidându-și poziția de lider în fața celorlalți prezidențiabili. Creșterea cu 56% a vizibilității sale comparativ cu luna anterioară a fost alimentată de anunțul oficial al candidaturii sale la alegerile prezidențiale, ceea ce l-a propulsat în atenția publicului și a mass-media.
În același timp,Nicolae Ciucă, președintele PNL, a experimentat și el o creștere a prezenței online, atât datorită confirmării intenției de a candida, cât și pe fondul controversei legate de campania de promovare a cărții sale. În schimb, Mircea Geoană a continuat să piardă teren, vizibilitatea sa online scăzând cu aproximativ 40%, în timp ce Elena Lasconi a surprins cu o creștere substanțială a mențiunilor în mediul online, potrivit Informat.
De partea cealaltă, eurodeputata Diana Șoșoacă a înregistrat o scădere semnificativă a vizibilității online, pierzând peste 55% din mențiunile față de perioada anterioară. Această evoluție contrastează puternic cu creșterile înregistrate de Ciolacu și Lasconi, subliniind schimbările dinamice din peisajul politic și atenția publicului asupra potențialilor candidați.
Alegeri prezidențiale. Ce politicieni sunt preferați de internauți
- Marcel Ciolacu (11.390 mențiuni)
- Nicolae Ciucă (4.414 mențiuni)
- Elena Lasconi (1.735 mențiuni)
- Mircea Geoană (926 mențiuni)
- Diana Șoșoacă (732 mențiuni)
Marcel Ciolacu, cel mai menționat politician. Datele l-ar putea ajuta în viitoarele alegeri prezidențiale
Graficul evoluției comparative a volumului de mențiuni evidențiază clar poziția dominantă a lui Marcel Ciolacu în ceea ce privește vizibilitatea online. Ziua de 24 august, când a fost desemnat oficial drept candidatul PSD la președinția României, a marcat un vârf al expunerii sale, cu peste 1.100 de mențiuni și un public estimat la 9 milioane de persoane. În același timp, Nicolae Ciucă a înregistrat și el o creștere notabilă a vizibilității online, mai ales în momentul desemnării sale oficiale drept prezidențiabil, acumulând 469 de mențiuni și un impact de 6,7 milioane de vizualizări.
Pentru Mircea Geoană, cea mai intensă perioadă de reflectare online a coincis cu declarația prin care a confirmat, într-o manieră indirectă, intenția de a candida. Cu toate acestea, numărul mențiunilor a fost relativ modest, atingând aproape 100, iar publicul estimat a fost de doar 3,1 milioane. Comparativ cu Ciolacu și Ciucă, impactul lui Geoană în spațiul online rămâne mult sub nivelul acestora.
Evaluând nivelul de vizibilitate și impact al candidaților, datele arată că Marcel Ciolacu continuă să domine scena, acumulând aproape 60% din mențiunile online și 51% din impactul total generat de toți cei cinci candidați. În contrast, Mircea Geoană a strâns doar 5% din mențiuni, în timp ce Elena Lasconi a înregistrat 9%. Diana Șoșoacă, pe de altă parte, a suferit o scădere semnificativă, ajungând la doar 4% atât în ceea ce privește volumul de mențiuni, cât și publicul estimat.
Momentele cheie pentru politicienii români
Analizând trendul de accelerație al mențiunilor online, Mircea Geoană a avut două momente notabile de creștere a vizibilității. Primul a fost pe 15 august, când presa a speculat în legătură cu posibilitatea ca Mark Rutte să-i caute un înlocuitor, iar al doilea pe 25 august, când Geoană a făcut o declarație privind decizia sa finală legată de candidatura la prezidențiale. Deși acest interval nu acoperă și anunțul demisiei sale de la NATO, impactul acestui eveniment este așteptat să fie analizat în perioada următoare.
Elena Lasconi a înregistrat și ea o creștere a mențiunilor pe 20 august, moment declanșat de publicarea unei investigații Snoop.ro despre campania sa și de atacurile sale îndreptate împotriva lui Marcel Ciolacu. Totuși, acest trend de vizibilitate a fost temporar, reflectând intensitatea specifică a acestor evenimente.
Nicolae Ciucă a cunoscut o creștere a prezenței online în urma unei investigații Snoop.ro despre panourile de promovare a cărții sale, care a atras atenția în mod special în media cu public de stânga, precum Antena 3. În schimb, Diana Șoșoacă a atins un vârf de vizibilitate pe 5 august, în urma discuțiilor despre demiterea polițistului care a facilitat filmările unui clip electoral. De menționat că George Simion a avut un număr comparabil de mențiuni cu Șoșoacă, concurând pentru atenția media atât în surse mainstream, cât și în cele alternative.