ALEGERI PARLAMENTARE 2016. PSD a înroșit jumătate din Parlament

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. PSD a înroșit jumătate din Parlament

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Social democrații au obținut cele mai mari procentaje la alegerile parlamentare în majoritatea județelor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților și sunt la un pas să facă majoritatea absolută în Legislativ

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat ieri că au fost centralizate 18.203 secţii de votare din totalul de 19.044, respectiv 95,58%. Următoarea raportare a BEC va avea loc în această dimineață. Potrivit datelor anunțate de BEC, PSD a obţinut la Senat 45,50% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică, la nivel naţional, şi la Camera Deputaţilor - 45,31%.

Potrivit calculelor efectuate de EVZ, cu aceste procente PSD va avea 141 de mandate de deputați din totalul de 312 (în total vor fi 328 de deputați, minoritățile naționale având automat 16 mandate). La Senat, PSD a luat 61 de mandate din 136.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL a obţinut la Senat 20,32% - 28 de mandate, iar la Camera Deputaţilor - 19,95% - 62 de mandate. USR are la Senat 8,97% - 12 mandate şi 8,92% la Camera Deputaţilor -28 mandate.

UDMR a obţinut 6,49% la Senat -9 mandate şi 6,43% la Camera Deputaţilor -20 mandate.

ALDE are 6,01% la Senat - 8 mandate şi 5,62% la Camera Deputaţilor - 18 mandate.

PMP a obţinut la Senat 5,59% - 8 mandate şi 5,29% la Camera Deputaţilor -16 mandate.

Cioloș are regrete

Președintele Klaus Iohannis nu a reacționat până la închiderea ediției cu privire la votul de duminică.

În schimb, premierul Dacian Cioloș a postat, ieri după- amiază, un mesaj în care mulţumeşte celor care au votat la parlamentare, exprimându- şi, totodată, regretul că nu s-a reuşit să se dea încredere mai multor români, în special tinerilor, pentru a se implica civic.

„Însă şi absenteismul este o alegere şi este un semnal căruia, pentru a da substanţă democraţiei, trebuie să-i identificăm resorturile. Regret că nu am reuşit să dăm încredere mai multor români că implicarea civică nu este un lux, ci un element esenţial al democraţiei”, a scris Cioloş pe Facebook.

Cine sunt cei care au câștigat fotoliile

În Bucureşti, social-democraţii care au obţinut mandate în Camera Deputaţilor sunt:

Gabriel Petrea, Carmen- Ileana Moldovan, Georgian Pop, Oana-Consuela Florea, Mihăiţă Vîrză, Adriana-Diana Tuşa, Dumitru Chiriţă, Beatrice Tudor, Liviu-Ioan- Adrian Pleşoianu, Mirela Furtună şi Petre-Florin Manole. Din partea USR au intrat: Nicuşor Dan, Cristian Ghinea, Cristian Gabriel Seidler, Oana Mioara Bâzgan-Gayral, Matei Adrian Dobrovie, Claudiu Iulius Gavril Năsui şi Cristina Mădălina Prună. De la PNL au câștigat: Adriana Săftoiu, Eugen Nicolăescu şi Ovidiu Raeţchi. PMP a obţinut două mandate: Valeriu Steriu şi Eugen Tomac, iar ALDE un mandat – Daniel Constantin.

Social-democraţii care au ajuns în Senat sunt: Ecaterina Andronescu, Nicolae Şerban, Robert Cazanciuc şi Mihnea Costoiu. Din partea USR - Vlad Alexandrescu, Cristian Ghica şi Florina Raluca Presadă. PMP are un reprezentat – Traian Băsescu, de asemenea şi ALDE – Călin Popescu Tăriceanu. PNL l-a trimis pe medicul Leon Dănăilă.

În Cluj, principalii deputaţi ai partidelor sunt: Florin Stamatian (PNL), Horia Nasra (PSD), Csoma Botond (UDMR) şi Emanuel Ungureanu (USR). Senatorii de Cluj sunt Marius Nicoară (PNL), Vasile Ilea (PSD), Laszlo Attila (UDMR) şi Mihai Goţiu (USR).

În Sibiu, cei mai cunoscuţi deputaţi sunt Raluca Turcan (PNL) şi Ioan Ovidiu Sitterli (PSD).

În Gorj, Victor Ponta a obţinut un mandat de parlamentar.

În Timiş, Marilen Pirtea şi Ben-Oni Ardelean, membri PNL, au intrat în Parlament. Alina Gorghiu a obţinut un mandat de senator.

Marea surpriză vine din Constanţa, unde Robert Turcescu, candidat PMP, a obţinut un mandate de parlamentar.