Secțiile de votare au fost deschise duminică dimineață pentru alegerile prezidențiale din Macedonia de Nord, a șasea rundă de alegeri prezidețiale pentru fosta republică iugoslavă devenită îndependentă în anii 1990.

Un total de 3.480 de secții de votare au fost deschise la ora locală 7:00 pentru a permite celor aproximativ 1.800.000 de persoane cu dept să își exercite votul, potrivit balkaninsight.com.

Alegătorii au de ales dintre trei candidați, câștigătorul ocupând funcția pe o perioadă de cinci ani.

Sevo Pendarovski este susținut de Uniunea Social Democrată, aflată la putere, și partenerul ei albanez, Uniunea Democrată pentru Integrare.

El s-a angajat în continuarea drumului către integrarea în NATO și UE și să sprijine politicile pro-occidentale ale guvernului condus de USD sub premierul Zoran Zaev.

Gordana Siljanovska este susținută de partidul naționalist de opoziție VMRO DPMNE. Deși se autoproclamă pro-occidentală, este împotriva acordului cu Grecia, în special pentru că țara este nevoită să își modifice denumirea în Macedonia de Nord.

Blerim Reka, al treilea candidat, este singurul etnic albanez în cursa prezidențială. El este sprijinit de două partide mai mici de opoziție, Alianța pentru Albanezi și Mișcarea BESA. El susține acordul cu Grecia și promite să îmbunătățească statul de drept și egalitatea dintre cetățeni.

 

Te-ar putea interesa și: