Alegeri locale. Scrutin dificil pentru partidele pro-europene din Moldova

Mai sunt câteva zile până la alegerile locale și, în contextul scandalurilor de pe scena politică, referitoare la „furtul secolului”, diploma falsă a premierului și manifestații antiguvernamentale, țara riscă să intre în incapacitate de plată, dacă nu semnează un acord cu FMI

Republica Moldova poate intra în incapacitate de plată dacă nu va semna un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, a anunțat, luni seara, premierul moldovean Chiril Gaburici, într-o emisiune televizată.

Furtul secolului

Șeful guvernului de la Chișinău a cerut, din nou, lichidarea celor trei bănci implicate în dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar (ceea ce în presă a fost numit „furtul secolului”) - aceasta fiind una dintre condițiile FMI pentru negocierea acordului de împrumut. Acordul va fi discutat în 15 iunie.

Între timp, Parchetul General a anunţat că-l va audia pe premierul Chiril Gaburici în privința falsificării actelor sale de studii, după ce a apărut expertiza Ministerului de Interne, care ar confirma că diploma de liceu a primministrului ar fi falsă.

Premierul a respins aceste acuzații și a declarat că este o răzbunare politică, pentru că a cerut, într-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, Președinției, Parlamentului și deputaților să fie demisă întreaga conducere a Procuraturii Generale, a Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare. În caz contrar, va demisiona el.

Nevoia de reforme

Politicienii și presa de la Chișinău dezbat, zilele acestea, ce se va întâmpla după alegerile locale din țară.

Președintele facțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, susține că ar urma să aibă loc o „resetare la nivel politic”. Și fostul premier Vladimir Filat a vorbit despre o asemenea posibilitate. „Chiar avem nevoie de o majoritate proeuropeană, ca să putem promova reforme”, a explicat Streleț.

Și președintele Parlamentului, Andrian Candu, admite că sunt necesare schimbări în țară și că există o dezamăgire în interiorul Moldovei și în afara ei în privința clasei politice și a lipsei reformelor. „Eu sunt sigur că în viitorul apropiat vor fi schimbări radicale, în așa fel încât să recuperăm din încrederea cetățenilor și încrederea partenerilor noștri internaționali”, a spus el.

Informarea electoratului din țară

Două echipe mobile ale Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, creat pe lângă Comisia Electorală Centrală, se deplasează, între 3-12 iunie, în 25 de localități din Moldova pentru a informa alegătorii despre scrutinul local și procedura de vot. Echipele se opresc în locurile cele mai aglomerate și discută cu localnicii. La Chișinău, potrivit unui sondaj de opinie, candidatul socialiștilor, Zinaida Grecianîi, și actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă, vor intra în turul II de scrutin pentru Primărie. Zinaida Grecianîi ar obține 26,4%, Dorin Chirtoacă 24,3%, iar candidatul Blocului Electoral „PPEM - Iurie Leancă”, Oazu Nantoi, 5,6%.