Candidaţii de stânga şi de opoziţie în general au câştigat teren la alegerile locale organizate ieri și astăzi în Italia, în timp ce partidul de centru-dreapta al fostului premier Silvio Berlusconi, PDL (Poporul Libertăţii), a înregistrat pierderi semnificative, arată sondajele realizate la ieşirea de la urne.
Aceste rezultate, care vin după victoria socialistului Francois Hollande la alegerile prezidenţiale din Franţa şi reculul suferit de partidele tradiţionale din Grecia la alegerile legislative, contribuie la presiunea exercitată asupra liderilor europeni de a atenua măsurile adoptate în scopul combaterii crizei financiare, transmite Reuters.
În egală măsură, votul local desfăşurat în Italia constituie un barometru semnificativ în perspectiva alegerilor legislative care vor avea loc anul viitor în această ţară.
Conform exit-poll-urilor, mişcarea „5 Stelle” a umoristului şi militantului Beppe Grillo, care susţine că vrea ca Italia să iasă din zona euro şi să intre în incapacitate de plată a datoriei, a obţinut succese importante, inclusiv un scor de aproape 19% în oraşul nordic Parma şi de 15% la Genova.
Totuşi, la Parma, candidatul „stelelor”, Federico Pizzarotti, este devansat de candidatul Partidului Democrat, Vincenzo Bernazzoli (34.7%), potrivit Institutului Piepoli citat de AFP.
La Genova, Marco Doria, care este susţinut de o coaliţie de stânga din care fac parte atât PD cât şi comuniştii, se îndreaptă spre o victorie în primul tur, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne.
La Verona, Flavio Tossi, popularul primar al Ligii Nordului, a scăpat cu bine dintr-un scandal de corupţie care a zdruncinat formaţiunea - cel mai mare grup al opoziţiei din parlament -, reuşind să-şi asigure postul fără a mai fi nevoie de un al doilea tur de scrutin. Cifrele preliminare publicate de Ministerul de Interne italian indică o scădere a participării la vot la 67%, de la 74% la alegerile locale trecute.
Al doilea tur este prevăzut pentru 20-21 mai.