Un fost comandant rebel acuzat de Serbia pentru crime de război a câștigat alegerile parlamentare din Kosovo, potrivit rezultatelor preliminare.
Ramush Haradinaj, fost premier, conduce o coaliție de centru-dreapta, a partidelor născute în timpul conflictului din 1998-1999 cu Serbia.
După numărarea a 70% din voturi, comisia electorală a anunțat că alianța sa a câștigat circa 30% din voturi.
Partidul de opoziție, de stânga, Vetevendosje, a obținut 25%, scrie BBC.
Declarația de independență față de Serbia a avut loc în 2008. Kosovo este recunoscut ca țară de către SUA și majoritatea statelor UE, dar nu și de Serbia sau Rusia.
O victorie pentru Haradinaj, lider al Alianței pentru Viitorul Kosovo, ar complica relațiile cu Serbia, care a emis un mandat internațional de arestare pe numele lui, pentru crime de război.
O altă coaliție de centru-dreapta, condusă de fostul premier Isa Mustafa, din Liga Democrată din Kosovo, ar fi obținut 25,8%.
Ismet Kryeziu din organizația neguvernamentală Democrația în Acțiune, a avertizat că niciun partid nu trebuie să sărbătorească deocamdată.
Mustafa a convocat alegeri anticipate, luna trecută, după ce guvernul său a piedut votul de încredere în Parlament.
Haradinaj a fost comandant al Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA), în timpul războiului cu Serbia, în 1998-1999. A fost judecat și achitat de două ori de Tribunalul ONU pentru crime de război din Haga, deși Serbia a declarat că are noi dovezi privind implicarea sa în uciderea unor civili.
Haradinaj a negat mereu acuzațiile și a demisionat ca premier după doar 100 de zile, în 2005, pentru a fi judecat.
Serbia a avertizat mereru că va apăra orice metru de pământ din teritoriul care îi aparține, în fosta provincie sârbă Kosovo.
Circa 1,9 milioane de kosovari erau înregistrați să voteze în al treilea scrutin după independență. Aproape o jumătate de milion de alegători trăiesc în străinătate.
Una dintre prioritățile noului guvern va fi reducerea șomajului, care ajunge la 30% și scăderea tensiunilor cu Serbia, o precondiție pentru ca ambele țări înainte de aderarea la UE.
Occidentul crede că integrarea în UE este cel mai eficient mod de a stabiliza regiunea, distrusă de războiul din anii 1990.
Kosovo are o forță de menținere a păcii din partea NATO din 1999 încoace.