Un editorial care cuprinde o analiză la rece înaintea alegerilor, de mâine, din Italia. O ţară la fel de zbuciumată pe plan politic ca şi România. Cu aceleaşi probleme sociale, aceleaşi neajunsuri, aceleaşi promisiuni, cota unică de impozitare, reforme şi teama că ţara va ajunge în mâinile stataliştilor-marxişti travestiţi în tineri agresivi şi tupeişti. Vă sună cunoscut, nu?
"Peste câteva ore se votează, în sfârşit se votează. Ce polemică despre fascism şi antifascism, adică despre nimic! Pentru liberali acestea pot fi alegerile vieţii lor, acelea care duc la cea mai mare reformă a sistemului făcută vreodată de fundaţia pentru Republică, adică reforma sistemului fiscal propusă de Forza Italia şi de aliaţii săi.
Nu praf în ochi, nu un zero virgulă nu ştiu cât, ci o autentică revoluţie care va influenţa profund viaţa familiilor noastre şi ale societăţilor comerciale. Pentru familii, astăzi presiunea fiscală este oficial de 43% dar ajunge de fapt la 48% (pentru companii 60%). Silvio Berlusconi propune înjumătăţirea totală.. Cota unică de impozitare, la 23%, scrie editorialistul Alessandro Sallusti.
Are cineva idee de ce înseamnă asta nu numai pentru buzunarele noastre? Reforma fiscală este mama tuturor reformelor fiindcă deschide noi scenarii în toate domeniile. Mai puţine taxe este egal mai mult consum pentru familii şi investiţii pentru societăţi, deci mai multe locuri de muncă şi bunăstare. Mai multă bunăstare înseamnă mai puţine conflicte sociale, mai puţină furie şi răbufniri împotriva unor duşmani scoşi dintr-o poveste care nu mai există. Nu e o glumă, nu e o promisiune electorală. Este viziunea unei lumi cu totul nouă, de explorat. Şi se poate realiza. Dar ca să se adeverească trebuie un uriaş efort electoral şi uitate deziluziile trecutului. Să nu facem ca soţul care s-a automutilat de bărbăţie ca să-i facă în necaz soţiei.
Poate fi ocazia cea bună, iar un asemenea tren nu cred că va mai trece, mai ales dacă ţara va ajunge în mâinile stataliştilor-marxişti travestiţi în tineri agresivi şi tupeişti. Dacă mâine vrem să pedepsim politica neconcludentă, trebuie să reflectăm bine înainte de a face tâmpenii de nereparat şi autodistructive. Să reflectăm. A cui e vina problemelor noastre? Să plecăm de la originea necazurilor, de la Napolitano şi de la Monti care mai întâi au trucat cărţile democraţiei şi apoi conturile manevrelor economice recesive.
Vor fi pedepsiţi, dar deja istoria s-a îngrijit de asta. Care istorie a fost indulgentă cu guverne de stânga nealese, inclusiv ultimul condus de Gentiloni, care e un tip de treabă dar n-a ştiut, în mai mult de un an, să dea un acoperiş deasupra capului celor sinistraţi de cutremur, sau să facă să funcţioneze trenurile la pimul fulg de nea. Dacă dorim cu adevărat să schimbăm, să pedepsim stânga şi să stăm departe de prefăcuţi salvatori. Să aducem acasă reforma fiscală şi să plătim taxe la jumătate. Ajunge un vot, acela al fiecăriua dintre noi. Acum sau niciodată, deci!", pentru Il Giornale - Alessandro Sallusti.