Ungurii sunt chemați astăzi la urne pentru a alege viitorul Parlament al țării, un scrutin în care toate sondajele dau victorios partidul de dreapta Fidesz al premierului în exercițiu Viktor Orban.
Potrivit sondajelor de opinie, Fidesz ar obține între 45 și 50 la sută din voturi. Coaliția din opoziție, condusă de socialistul Attila Mesterhazy, este creditată cu doar 25 la sută din voturi, în timp ce pe locul trei se află extremiștii de la Jobbik, cu până la 20 la sută din intențiile de vot.
Sondajele îl dau însă pe Vona Gabor, liderul Jobbik, drept cel mai popular politician al opoziției după ce Jobbik a ales o imagine mai blândă în ultima perioadă.
În ceea ce îl privește pe Orban, cel care a mai condus Ungaria între 1998-2002, abordarea sa populistă și eurosceptică l-au transformat într-un lider cu o popularitate redutabilă, scrie BBC, care vorbește de o „Viktatorship”, referindu-se la continuitatea probabilă a mandatului lui Orban în fruntea Ungariei.
Conflictele repetate cu Uniunea Europeană, controversatele reforme constituționale și în sectorul mass-media și tendințele antisemite au fost momentele marcante ale mandatului premierului ungar Viktor Orban, favoritul alegerilor parlamentare de astăzi, sintetizează AFP într-o analiză .
Cu ajutorul unei majorități parlamentare de două treimi, el a schimbat profund Ungaria în ultimii patru ani, dar criticii săi îl acuză că a slăbit în același timp valorile democratice.
Uniunea Europeană, preocupată de propria ei criză, a acordat în timp tot mai puțină atenție Ungariei, care și-a reașezat finanțele publice și a ieșit în anul 2013 din procedura de deficit excesiv. Totodată, manifestațiile au scăzut în intensitate, iar opoziția cu greu a reușit să se unească și să se facă auzită.