ALEGERI ÎN UCRAINA. Kievul pregătește 75.000 de oameni care să asigure securitatea scrutinului

Autoritățile ucrainene vor desfășura peste 75.000 de oameni, duminică, pentru a asigura securitatea alegerilor prezidențiale, care nu dezlănțuie pasiuni la fața locului, dar separatiștii pro-ruși promit să le perturbe, cu acordul Moscovei.

Cu câteva zile înainte de alegeri, „Frontul de est ucrainean”, unde militarii și insurgenții înarmați pro-ruși se confruntă sporadic din 13 aprilie, cunoaște o acalmie relativă după violențele de la începutul săptămânii.

Pentru a asigura buna derulare a scrutinului, Kievul a anunțat desfășurarea a 55.000 de polițiști și a 22.000 de voluntari.

Separatiștii din regiunile Lugansk și Donețk au promis să împiedice derularea scrutinului în Est, unde aproape două milioane de alegători ar putea să aibă dificultăți în a se prezenta la urne.

Președintele interimar Oleksandr Turcinov, însoțit de miniștrii Internelor și Apărării, s-a dus pentru prima oară în apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor din Est, încercuit de armată. Locuitorii din est „încep să înțeleagă că teroriștii duc regiunea spre o prăpastie”, a afirmat Turcinov.

Campania electorală, înaintea unui scrutin foarte așteptat de Kiev și de Occident, nu dezlănțuie pasiuni.

Miliardarul pro-occidental Petro Poroșenko este considerat marele favorit de către institutele de sondaje, fiind creditat cu peste 20% de puncte avans față de fosta eroină a revoluției portocalii din 2004, Iulia Timoșenko, care și-a ratat revenirea în politică după eliberarea sa din închisoare, în februarie.

„Eu îl cunosc bine pe Putin, am o mare experiență a discuțiilor cu el, este un negociator puternic și dificil” , a declarat el pentru AFP, citată de Agerpres, estimând totuși că un compromis este posibil.

Criza ucraineană, generată la sfârșitul anului 2013 dintr-o mișcare de contestare la Kiev a autorității fostului președinte Viktor Ianukovici, urmată de anexarea Crimeii la Rusia și de declanșarea unei insurecții armate în Estul țării, a consacrat revenirea ambițiilor Rusiei pe scena internațională și a deschis o perioadă durabilă de confruntări între ruși și occidentali,