Şase oameni au fost ucişi, azi, în ciocniri între grupuri care susţineau candidaţi rivali la scrutinul municipal din Turcia, care a căpătat valenţe de referendum asupra guvernării premierului Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters.
Oficialităţi din domeniul securităţii au declarat că patru oameni au fost ucişi într-un schimb de focuri între două familii în satul Yuvacik din provincia Sanliurfa (est), aflată la graniţa cu Siria. În provincia Hatay, aflată deopotrivă la graniţa cu Siria, doi oameni au murit într-un schimb de focuri între rudele a doi candidaţi în satul Golbasi, au anunţat oficialităţile turce. Astfel de ciocniri s-au mai înregistrat şi cu prilejul altor alegeri locale. Turcii votează în alegeri locale, cruciale pentru Erdogan Tensiunile au sporit în Turcia în zilele premergătoare scrutinului, în condiţiile în care premierul Erdogan este contestat în stradă şi este ţinta unor acuzaţii grave de corupţie. Experți ai ONU condamnă blocarea de către Turcia a site-urilor Twitter și YouTube Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, contestat în stradă şi ţinta de luni de zile a unor acuzaţii grave de corupţie, îşi joacă duminică viitorul său la conducerea Turciei în cadrul unor alegeri municipale, cu valenţe de referendum, la care turcii au început deja să voteze, comentează France Presse.
Astfel, peste 52 de milioane de turci chemaţi duminică să îşi aleagă primarii îşi exprimă, în acelaşi timp, încrederea sau neîncrederea în conducătorul absolut al ţării, care guvernează de 12 ani.
De săptămâni, dezbaterea politică opune susţinătorii lui Erdogan, aclamat ca un artizan al dezvoltării economice impresionante a Turciei, adversarilor săi, care îi reproşează deriva islamistă şi autoritaristă.
Ca un rezumat, ultima zi a campaniei electorale, marcată de tensiuni şi violenţe, a ilustrat sâmbătă aceste fracturi.
Fidel retoricii sale agresive şi provocatoare, Erdogan a cerut fidelilor săi să dea „o palmă” oponenţilor, pentru a aplica astfel o „lecţie spionilor şi trădătorilor” care complotează împotriva sa. Organizaţia imamului Fethullah Gülen, retrasă în SUA, a fost acuzată că s-a infiltrat în poliţie şi justiţie şi că a postat pe Internet acuzaţii de corupţie în scopul de a submina guvernul turc.
Acest război fratricid între cei doi foşti aliaţi în cadrul mişcării islamo-conservatoare a atins apogeul joi, odată cu difuzarea transcriptului unei reuniuni „top secret”, în care patru înalţi oficiali evocau oportunitatea, în plină campanie electorală, a unei intervenţii militare în Siria.
Confruntaţi cu aceste dezvăluiri în cascadă, guvernul şi şeful său au răspuns printr-o serie de epurări şi măsuri autoritare, printre care blocarea reţelelor sociale Twitter şi YouTube.