Alegeri în Taiwan. Lai Ching-te, candidatul partidului de guvernământ, este noul președinte

Alegeri în Taiwan. Lai Ching-te, candidatul partidului de guvernământ, este noul președinte Sursa: X/Lai Ching-te

Lai Ching-te, candidatul la preşedinţie pentru partidul de guvernământ din Taiwan, a câştigat sâmbătă alegerile pe care China le-a formulat ca o alegere între război şi pace.

Update. Candidatul principalului partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), Hou Yu-ih, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri.

Partidul Democrat Progresist al lui Lai, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, dorea să obţină un al treilea mandat, fapt fără precedent în actualul sistem electoral din Taiwan.

Lai s-a confruntat cu doi oponenţi la preşedinţie - Hou de la KMT şi fostul primar din Taipei Ko Wen-je, al micul Partid Popular din Taiwan, fondat abia în 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adresându-se reporterilor din oraşul sudic Tainan înainte de a vota, Lai a încurajat oamenii să voteze.

”Fiecare vot este preţuit, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan câştigată cu greu”, a spus el în scurte observaţii.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în mod repetat pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile sale repetate la discuţii.

Știrea inițială. Alegeri în Taiwan pentru „pace și război”

Alegeri în Taiwan, sub presiunea Chinei comuniste, care dorește să preia insula protejată deStatele Unite. Secțiile de votare au fost deschise, sâmbătă, iar locuitorii au început procesul de votare. Aceste alegeri sunt urmărite cu atenție de regimul de la Beijing care își sporește presiunile militare în zonă.

Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Taiwan s-au deschis sâmbătă de la prima oră, relatează agenția de presă Reuters. Beijingul comunist privește cu lăcomie spre insula vecină care este o poveste de succes economic și democratic.

Primele alegeri în Taiwan, pentru președinte, au avut loc în 1996. Taiwanezii și-au ales direct șeful statului după decenii de luptă împotriva guvernării autoritare şi a legii marţiale.

Alegeri în Taiwan

Candidații la președinția insulei Taiwan Sursa foto: X (Twitter)

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, speră să obțină un al treilea mandat de președinte. Candidatul său este vicepreședintele în funcție, Lai Ching-te. DPP susține un drum separat pentru Taiwan și respinge pretențiile teritoriale ale comuniștilor chinezi.

Lai Ching-te le-a transmis locuitorilor insulei să iasă la vot, la aceste alegeri în Taiwan, precizând că democrația trebuie păstrată.

„Fiecare vot contează, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan, câştigată cu greu”, a declarat candidatul DPP.

Un vot important pentru viitorul insulei

Indiferent cine câştigă aceste alegeri în Taiwan, presiunea militară a regimului comunist de la Beijing asupra insulei democrate va continua și chiar va spori. China totalitară revendică insula ca teritoriu propriu, în ciuda obiecţiilor uvernului de la Taipei. Iar amenințările cu declanșarea unui război sunt din ce în ce mai accentuate. Comuniștii nu au renunțat la ideea utilizării agresiunii pentru a prelua controlul asupra insulei.

Miza este nu doar teritorială ci și economică. Taiwanul este o putere globală în domeniul semiconductorilor şi găzduieşte cel mai mare producător de cipuri din lume, TSMC. Acesta este, de altfel, unul dintre motivele pentru care comuniștii vor să pună mâna pe insulă.

DPP susţine că Beijingul încearcă să intervină în desfășurarea acestor alegeri în Taiwan. Propaganda chineză a răspândit știri false și a făcut presiuni militare şi economice. China a catalogat acuzațiile drept „trucuri murdare” şi o manevră pentru a câştiga voturi prin „exagerarea” unei ameninţări.

Totuși, în ultimul an şi jumătate, China comunistă a organizat două runde de exerciţii militare majore în apropiere de Taiwan, inclusiv în august 2022. Au fost lansate rachete în apele din largul insulei, în timp ce Beijingul îşi afirmă pretenţiile asupra insulei democratice.

Lai Ching-te vicepresedinte Taiwan sursa: X/Lai Ching-te

Alegeri în Taiwan pentru independență

Miza votului de sâmbătă este legată de viitorul relațiilor dintre insulă și China comunistă. Ambele partide importante susțin independența și suveranitatea Taiwan-ului. Aceste alegeri în Taiwan vor stabili cum vor decurge relațiile cu Beijingul. Cele două formațiuni au opinii diferite cu privire la felul în care ar trebui stabilite legăturile cu vecinii comuniști.

Vicepreşedintele Lai Ching-te, candidatul la preşedinţie al Partidului Democrat Progresist (DPP), a îndemnat populaţia să nu se lase influenţată de ameninţările Chinei. El a propus, totodată, discuţii cu regimul comunist, fără să tulbure statu quo-ul.

„Taiwanul se află în prima linie a confruntării dintre democraţie şi totalitarism”, a declarat Lai la un miting de campanie.

Alegeri în Taiwan. Cel mai mare partid de opoziţie, Kuomintang (KMT), a atacat DPP ca fiind separatist. Liderii săi promit că vor susține independența Taiwanului, afirmând în acelaşi timp că vor căuta dialogul cu China. Totodată, spun că vor consolida și apărarea insulei.