Alegeri în SUA. Republicanul Romney începe marea luptă cu o mică victorie

Alegeri în SUA. Republicanul Romney începe marea luptă cu o mică victorie

Fostul guvernator de Massachusetts a câştigat, la limită, primul scrutin intern dintr-o serie spre finalul căreia se va stabili rivalul democratului Barack Obama la prezidenţiale.

Mitt Romney a obţinut 30.015 voturi în Iowa, unde 122.255 de republicani şi-au exprimat opţiunile marţi seară. Pe locul al doilea s-a clasat fostul senator Rick Santorum, cu 30.007 voturi, urmat de veteranul Ron Paul (26.219 voturi). Reestul sufragiilor au fost împărţite de Newt Gingrich, Rick Perry, Michele Bachmann - care şi-a anunţat, ulterior, retragerea din cursă - şi John Huntsman, informează CNN. Ieri, Mitt Romney era deja în New Hampshire, unde marţea viitoare sunt programate alegeri primare. Romney a declarat că strategia sa de campanie rămâne neschimbată: va continua să îl atace pe preşedintele democrat al SUA, Barack Obama, şi nu pe Rick Santorum. "Cu siguranţă, oamenii ne vor întreba despre poziţiile noastre diferite pe anumite teme", a admis fostul guvernator, referindu-se la competiţia cu Santorum pentru învestitura republicană. "Dar dacă discutăm despre ce vor americanii să audă, e clar că vor să ştie prin ce vom fi diferiţi de preşedintele Obama în privinţa repornirii economiei", a precizat Mitt Romney. Susţinut de John McCain Potrivit cotidianului "New York Times", candidatul republican la alegerile prezidenţiale din 2008, senatorul John McCain, urma să îşi anunţe, ieri, susţinerea pentru Romney. Acum patru ani, McCain s-a clasat al patrulea la scrutinul din Iowa, dar în cele din urmă şi-a câştigat dreptul de a reprezenta Partidul Republican la prezidenţiale, învingându-l chiar pe Mitt Romney. În acest moment al campaniei electorale, lupta este foarte strânsă. După alegerile din Iowa, Mitt Romney, Rick Santorum şi Ron Paul au câte 7 delegaţi, iar Gingrich şi Perry, câte doi. Cel care strânge primul 1.144 delegaţi devine candidatul partidului la prezidenţialele programate pe 6 noiembrie. Hillary, în tandem cu Barack? În tabăra rivală, democraţii din statul american Arkansas spun, de câteva luni, că preşedintele Barack Obama va da dovadă de înţelepciune dacă va candida pentru cel de-al doilea mandat la Casa Albă în tandem cu actualul secretar de Stat, Hillary Rodham Clinton, scrie "Washington Post". Nu este niciun secret că Hillary Clinton a obosit să tot bată lumea în lung şi-n lat în calitate de secretar de Stat al SUA. Ea parcursese 237.597 de mile până la 8 decembrie, ultima dată când se făcuse bilanţul, vizitând 45 de ţări: în total, 506 ore de călătorie în 2011. În plus, Clinton a afirmat deja că nu mai doreşte un al doilea mandat în fruntea diplomaţiei. Robert Reich, fost ministru al muncii în timpul administraţiei lui Bill Clinton, a prezis în publicaţia "Business Insider", săptămâna trecută, că Barack Obama va candida în tandem cu Hillary Clinton ca vicepreşedinte, iar Joe Biden va fi secretar de Stat, un post la care se pare că actualul vicepreşedinte al SUA "a râvnit ani de zile". Reich a precizat totuşi că "previziunile"’ sale nu se bazează pe nici o informaţie confidenţială.

1.144 de delegaţi trebuie să strângă un republican pentru a candida la prezidenţiale "Prăpastia dintre ce a promis preşedintele Barack Obama acum patru ani şi ce a realizat este mai mare decât tot ce am văzut până acum.“ Mitt Romney, candidat republican CITIȚI ȘI:

  • SUA: Republicanii încep cursa preliminară pentru Casa Albă
  • Soarta preşedintelui Obama depinde de starea economiei SUA

Ne puteți urmări și pe Google News