Alegeri în Republica Moldova. Ion Ceban câștigă Primăria Chișinăului din primul tur.Update

Alegeri în Republica Moldova. Ion Ceban câștigă Primăria Chișinăului din primul tur.Update Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova au avut loc duminică, 5 noiembrie, alegeri locale generale. Ion Ceban a câștigat Primăria Chișinăului din primul tur. L-au votat 56, 82 % dintre alegători, potrivit datelor preliminare.

Update 8. Ion Ceban, primarul suspendat al Chișinăului, a obținut 56, 82 % din voturi. Lilian Carp, candidatul formațiunii de guvernământ, a obținut 22, 69 %.

„Vreau în numele întregii echipe Mişcarea Alternativă Naţională – MAN – să vă spun un mare mulţumesc dvs şi, în primul rând, locuitorilor municipiului Chişinău. Muncipiul Chişinău a votat, este o prezenţă destul de semnificativă. Acum pentru noi ca şi cei care am fost votaţi, probabil, cel mai important este să asigurăm securitatea votului fiecărui locuitor. Şi este exact ceea ce vom face în timpul imediat ce urmează. Vreau să vă anunţ că, la această etapă, pe lângă cifrele oficiale pe care le-am văzut în registrul Comisiei Electorale Centrale avem o cifră de aproximativ de 12 mii de voturi exprimate pe listele suplimentare. Iar aici ne face foarte vigilenţi. Vom număra fiecare vot. (…) Aşteptările sunt exact pe potriva votului locuitorilor. Aşa cum au votat, aşa vom primi acest lucru”, a spus Ion Ceban, confoirm NewsMaker.

Update 7.  Mai puţin de jumătate din totalul cetăţenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova au participat la alegerile locale desfăşurate duminică pe întreg teritoriul ţării, mai puţin în aşa zisa republică separatistă Transnistria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) după încheierea procesului de votare arată că, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, doar 1.147.394 şi-au exprimat dreptul de vot, ceea zece reprezintă 41,4%.

Update 6. Peste 38% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 18.00, la scrutinul pentru alegerea primarilor şi consilierilor locali, arată datele centralizate de Comisia Electorale Centrale (CEC). Potrivit acestora, din totalul celor 2.760.930 de alegători înscrişi în listele electorale, şi-au exprimat dreptul de vot 1.060.474 alegători, ceea ce reprezintă 38,29%.

Update 5. Alegerile locale din Republica Moldova pot fi declarate valabile în 820 din totalul celor 898 de localităţi de pe teritoriul ţării, ca urmare a faptului că prezenţa la vot a depăşit, la ora 15.00, pragul de 25%, a declarat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, la ora 15.00, prezenţa la urne la nivel naţional era de aproape 30%, iar la Chişinău de puţin peste 26%.

"În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt declarate valabile dacă este înregistrată o prezenţă de peste 25% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localităţi, la această oră în 820 de localităţi avem deja înregistrat o rată de participare de peste 25%, ceea ce permite să anunţăm un rezultat preventiv că în aceste localităţi alegerile pot fi declarate valabile", a afirmat Caraman.

Oficialul CEC a precizat că, în localităţile în care nu va fi înregistrată o prezenţă de 25%, urmează, potrivit Codului electoral, ca în termen de două săptămâni autorităţile electorale să dispună repetarea alegerilor.

Update 4. Doar 26,33% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au votat, duminică, până la ora 14.00, la alegerile locale, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Astfel, în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor de votare, şi-au exprimat votul 728.077 alegători, ceea ce reprezintă 26,33% din totalul celor 2.758.000 de cetăţeni înscrişi în listele electorale.

În municipiul Chişinău, prezenţa la vot a fost, la ora 14.00, de 23,07%, sub media naţională. Numărul cetăţenilor care au votat pentru primar şi Consiliul Local a fost de 179.197.

Cele 1.958 secţii de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, mai puţin în Transnistria, rămân deschise până la ora 21.00.

Update 3. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot, la alegerile locale de duminică. Preşedinta a declarat că a votat pentru oamenii în care are încredere şi a chemat lumea să iasă masiv la vot. Şefa statului a fost însoţită la secţia de votare de colegii şi de sora sa. Am votat şi voi vota mereu pentru că democraţia se ţine pe votul nostru.

Îndemn pe toţi cetăţenii Republicii Moldova să meargă la vot, pentru că votul însemnă puterea poporului. Cu toţii vrem să trăim într-o ţară şi loc în care guvernate de puterea poporului. Am votat pentru oameni în care am încredere că vor munci responsabil pentru beneficiul cetăţenilor, pentru oameni care ar pune umărul ca noi cu toţii să realizăm proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova – care însemnă pace, respect pentru fiecare cetăţean al ţării noastre şi bunăstare”, a declarat preşedinta Maia Sandu, conform NewsMaker.

Update 2. Candidatul PAS Lilian Carp a fost primul dintre aspiranţii la Primăria Chişinăului care şi-a exercitat dreptul de vot duminică, în cadrul alegerilor locale din Republica Moldova, el afirmând că a votat pentru ”un oraş mai confortabil, un oraş în care proiectele care sunt implementate să nu fie de mântuială”. Un alt candidat, cel al Partidului Acasă Construim Europa, Constantin Butucel, nu şi-a putut exercita dreptul de vot la Chişinău, pentru că avea domiciliul în capitala R. Moldova de mai puţin de trei luni.

Update 1. Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, afirmă, în mesajul transmis în ziua alegerilor locale din Republica Moldova, că avem nevoie ca localităţile din Republica Moldova să fie conduse de aleşi locali cu o viziune clară către valorile occidentale, remarcând că eliminarea ”aşa-zisei limbi moldoveneşti” nu ar fi fost posibilă fără susţinerea unei administraţii proeuropene. El urează succes forţelor democratice şi pro europene.

Alegeri în Republica Moldova

Peste 2,7 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a alege cei aproape 900 de primari și peste 11 mii de consilieri locali.

Fiind vorba de alegeri locale, nu vor participa sutele de mii de alegători moldoveni aflați din diaspora, inclusiv în România. Aceştia au avut o contribuție majoră la victoria Maiei Sandu la prezidențialele din noiembrie 2020. Dar şi la cea a PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021.

Alegeri în Moldova. Cum este organizat scrutinul

Secţiile de votare vor fi deschise la ora 07:00 şi se vor închide la 21:00. Experienţa anilor trecuţi arată că la primele ore ale dimineţii se prezintă politicienii, urmaţi de persoanele în etate.

Moldovenii pot vota doar la secţia unde îşi au viza de reşedinţă şi sunt înscrişi în buletinele de vot. Ei vor fi identificaţi la secţia de votare după buletinul de identitate. Iar pe fişa de însoţire a documentului va fi aplicată ştampila votat după ce vor primi buletinele.

Cei care se vor prezenta la urne vor primi câte două buletine de vot. Unul pentru alegerea primarului şi unul pentru consilieri. În suburbiile municipiului Chişinău alegătorii vor primi câte patru buletine de vot. Două pentru alegerea primarului şi consilierilor în municipiul Chişinău. Altele două vor fi pentru alegerea primarului şi consilierilor din suburbia lor.

Alegătorul se va retrage apoi în cabina de vot pentru a aplica ştampila votat. Apoi vor arunca buletinele în urnă.

Este interzisă fotografierea buletinelor şi scoaterea lor din secţiile de votare.

În fiecare secție de votare se vor afla polițiști. Ei vor monitoriza și asigura buna desfășurare a procesului de vot.

Menționăm că poliția asigură escortarea unităților de transport implicate în transportarea buletinelor de vot. Buletinele vor fi preluate sub pază de către polițiști.

Poliția a solicitat repetat concurenților electorali,  simpatizanților acestora și cetățenilor prezenți la orice întrunire, dacă observă încălcări la alegerile locale să sesizeze autoritățile de aplicare a legii.

În ziua scrutinului este interzisă orice fel de agitaţie electorală.

alegeri Moldova

Alegeri în Republica Moldova/ Sursa: arhiva EVZ

Scrutinul local, un test pentru guvernarea de la Chişinău

Președinta pro-occidentală și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de ea rămân populare. Sprijinindu-se pe ajutoare politice și financiare masive din partea Statelor Unite și UE.

Sondajele de opinie sugerează însă că PAS, o formațiune de centru-dreapta care vrea să ducă R. Moldova în UE până în 2030, nu va câștiga cu ușurință primăriile în principalele orașe, inclusiv în capitală.

Alegerile locale vor avea loc cu câteva zile înainte de publicarea, la 8 noiembrie, a unui raport al Comisiei Europene, care se crede că va recomanda începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova.

Nimic nu sugerează că raportul poate fi schimbat în ultima clipă, în funcție de felul cum decurg alegerile locale.

Aflată recent la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat progresele moldovene. Iar sprijinul de care se bucură guvernarea PAS și Maia Sandu în UE a rămas robust.