Alegeri în Republica Moldova. De ce electoratul este debusolat de noua lege electorală

Republica Moldova își alege azi reprezentanții în Parlament. Se aplică pentru prima oară sistemul mixt. Adică dintre cei 101 deputați, 50 vor fi aleși pe liste de partid, iar restul uninonimal.

Noua reglementare, arată presa din Chișinău, a fost adoptată în 2017. Electoratul însă nu prea înțelege cum e cu sistemul acesta, pentru că azi cetățenii văd pe unii candidați că își încearcă forțele și în sistemul uninominal, dar și pe lista unui partid.

Asta, evident, le-ar spori acelor candidați șansa de a accede în Parlament. Ziariștii de la „Timpul” arată ce scrie în Codul Electoral, modificat și el după ce a fost schimbată legislația în domeniu, cu doi ani în urmă.

Anume că „dacă un candidat ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid”.

 

Tot azi cetățenii Republicii Moldova mai au ceva de făcut atunci când intră în secția de vot. Să răspundă la două întrebări în cadrul unui referendum. Prima sună astfel : „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?”. Iar a doua : „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”.

Un partid câștigă locuri în Parlament dacă trece de pragul electoral de 6%. Pentru un bloc electoral pragul e de 8%. În privința cinrumsripțiilor uninominale, câștigă acelș candidat care obține cele mai multe voturi.