Alegeri în Republica Moldova. Atac cibernetic la MAI. Printre ținte, ministrul Pavel Voicu

Sursa: Arhiva EVZ

Operatorii de telefonie mobilă au confirmat faptul că atacul a fost produs de peste hotarele Republicii Moldova.

Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova a sesizat un atac cibernetic la adresa mai multor utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv a ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, anunță ministerul.

„Pe parcursul zilei de astăzi, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI desfăşoară măsuri specifice pentru identificarea, prevenirea şi contracararea ameninţărilor, vulnerabilităţilor și riscurilor susceptibile să compromită securitatea, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a sistemului administrativ al MAI. Astfel, SPIA a sesizat un atac cibernetic la mai mulți utilizatori de telefonie, funcționari ai MAI, inclusiv la adresa ministrului afacerilor interne, Pavel Voicu”, se menționează într-un comunicat al MAI, scrie Unimedia.

„În speță, atacul a fost manifestat prin apeluri abuzive de la mai multe numere de telefonie. În urma măsurilor întreprinse, s-a stabilit că scopul atacului cibernetic este de a bloca rețeaua abonatului. Totodată, operatorii de telefonie mobilă au confirmat faptul că atacul a fost produs de peste hotarele Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

În acest context, SPIA va iniția o cauză penală în baza indicilor art. 27 și art. 261/1, Cod Penal al Republicii Moldova, „ Accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate riscă amendă sau închisoare de până la 5 ani”.

SPIA a condamnat vehement acțiunile ilegale ce pericliteză orânduirea constituțională și compromit parcursul scrutinului electoral.

Astfel, SPIA solicită informații în cazul în care funcționarii din sistemul afacerilor interne au recepționat astfel de apeluri și au devenit victime ale atacului cibernetic.

Pe de altă parte, poliția documentează cinci cazuri de corupere a alegătorilor. Potrivit șefului adjunct al Inspectorului General al Poliției, Marin Maxian, există bănuială rezonabilă ce ține de coruperea alegătorilor. ”Au fost dispuse procedurile de constatare, acumularea materialelor probatorii și, ulterior, urmează să dăm calificarea juridică a faptelor sesizate”, a declarat acesta în cadrul unui briefing, scrie Radio Chișinău.

De asemenea, angajații poliției au documentat cinci cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și 17 cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Unele cazuri au fost sesizate de către reprezentanții concurenților electorali.