Alegeri în Afganistan. Comisia Electorală: Peste 7 milioane votanți este posibil să fi participat la scrutin

Participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din Afganistan ar putea depăși 50%, a anunțat, sâmbătă, Comisia Electorală Independentă (CEI), după închiderea urnelor de vot, informează AFP, citată de Agerpres.

Peste "7 milioane" de afgani este posibil să fi participat la scrutin, a declarat, în timpul unei conferințe de presă de la Kabul, șeful CEI, Ahmad Yusuf Nuristani, în condițiile în care se puteau prezenta la urne 13,5 milioane de persoane.

Cu toate acestea, potrivit AFP, cifrele menționate trebuie tratate cu precauție, în condițiile în care CEI a prevăzut și în timpul alegerilor prezidențiale din 2009 o participare de circa 50%, însă cifrele furnizate ulterior de Organizația Națiunilor Unite (ONU) au relevat o participare mult mai scăzută, de circa 30%.

Actualele alegeri prezidențiale trebuie să decidă cine va fi succesorul lui Hamid Karzai, singurul care a condus această țară săracă, având circa 28 milioane de locuitori, după prăbușirea regimului taliban din 2001 și căruia Constituția îi interzice să candideze pentru un al treilea mandat.

Acest prim transfer al puterii de la un președinte afgan ales în mod democratic la altul este considerat un test major pentru o țară care trebuie să-și demonstreze stabilitatea după ce forțele NATO se vor retrage din această țară, la sfârșitul acestui an.

În timpul campaniei electorale, trei foști miniștri ai guvernului Karzai s-au impus ca favoriți incontestabili: Zalmai Rassoul, considerat candidatului președintelui aflat la sfârșit de mandat, Ashraf Ghani, un reputat economist, și Abdullah Abdullah, opozant care se plasase pe locul doi în timpul alegerilor prezidențiale din 2009.