Alegeri europarlamentare. Ce sume încasează aleșii de la Bruxelles. Miza alegerilor este uriașă

Alegeri europarlamentare. Ce sume încasează aleșii de la Bruxelles. Miza alegerilor este uriașă

Alegeri europarlamentare. Anului 2019 se anunță a fi unul intens din punct de vedere politic. Partidele politice vor da două teste importante.

Alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe data de 26 mai, și alegerile prezidențiale, ce vor avea loc cel mai probabil la finalul toamnei.

În ceea ce privește alegerile europarlamentare, PSD, PNL, Alianța 2020, PMP și UDMR și-au depus deja cu mult fast listele la BEC. Miza pentru aceste alegeri este una destul de mare. Locul la Bruxelles aduce și sume importante în contul celui care îl ocupă.

Cât câștigă un europarlamentar

Alegeri europarlamentare. În fiecare lună, eurodeputații primesc de la parlamentul European un slariu net în valoare de aproximativ 7.000 euro. Pe lângă această sumă, se mai adaugă încă 25,000 de euro pentru plata salariilor colaboratorilor. Ba mai mult, instituția, din bugetul propriu, oferă aleșilor care au împlinit 63 de ani, o pensie care reprezintă 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului.

Membrii Parlamentului European mai primesc, pe lângă salariu și alte indemnizații pentru a călătoriile în interes de serviciu. Prin urmare, eurodeputaţilor le este returnat costul biletelor de călătorie pentru participarea la şedinţele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg.

Alegeri europarlamentare. Precum deputații din țară, eurodeputații își pot angaja și consilieri. În urmă cu un an, suma maximă care includea toate costurile pentru salariile consilierilor era de 24.526 euro. Există mai multe categorii de consilieri pe care un eurodeputat îi poate angaja: Consilierii acreditaţi la Bruxelles, Luxembourg sau Strasbourg – aceștia se află sub administrarea directă a Parlamentului European, și vor beneficia de aceleași condiții ca ceilalți angajați pe perioadă determinată a UE, sau pot angaja „consilieri locali” din ţara de unde provin. Spre deosebire de România, la Bruxelles a fost dată o lege prin care eurodeputații nu își mai pot angaja rudele, scrie Rtnews.

Alegeri europarlamentare. Pe lângă aceste sume, eurodeputații mai primesc și idemnizații de ședere – câte 320 de euro pentru fiecare zi petrecută la Bruxelles sau Strasbourg, indemnizații de cheltuieli generale – 4,513 euro/lună.