După 1979, când au avut loc primele alegeri europarlamentare, absenteismul a sporit constant, ajungând la 57,4% la alegerile europarlamentare din 2014.

În mod paradoxal, absenteismul a crescut în acelaşi timp cu sporirea puterilor Parlamentului European. Acesta, care avea prerogative extrem de limitate în 1979, este co-legislator de pe o poziţie egală cu Consiliul Uniunii Europene.

Absenteismul este mai ridicat la alegerile europarlamentare decât la cele legislative naţionale. Diferenţa este, în medie, de 25% şi se constată atât în estul, cât şi în vestul UE, explică Olivier Rozenberg, profesor la Sciences Po Paris.

„Este vorba despre un fenomen normal pentru un scrutin care se desfăşoară la nivel federal, adică mai puţin apropiat de cetăţeni decât nivelurile naţional şi local”, estimează Institutul Jacques Delors, grup de reflecţie fondat de fostul preşedinte francez al Comisiei Europene.

În septembrie 2018, doar 48% dintre europeni aveau sentimentul că vocea lor contează în Uniunea Europeană, faţă de 62% în propria ţară, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru al Parlamentului European.

În anul 1979, votul era obligatoriu în trei dintre cele nouă ţări membre la acea vreme ale Comunităţii Economice Europene – în Italia, Belgia şi Luxemburg, ce reuneau 26% din electorat.

Această proporţie a scăzut la aproximativ 5% după abandonarea votului obligatoriu de către Italia în anii 90, ceea ce a jucat un rol important în declinul ratei de participare globale la europarlamentare, estima Institutul Jacques Delors în 2014.

Totuşi, obligativitatea votului nu garantează o rată ridicată a prezenţei la vot. Astfel, în 2014 absenteismul a fost extrem de mic în Belgia şi Luxemburg (între 10% şi 15%), dar în Grecia el a fost de 40%, iar în Cipru de 56%.

La scrutinul din 23-26 mai, în cinci ţări membre votul este obligatoriu – Belgia, Grecia, Bulgaria, Cipru şi Luxemburg.

În 2014, Slovacia a stabilit un record al absenteismului: 87%, scrie Agerpres.