Un număr crescut de americani estimează că violența politică, și nu numai, este justificată dacă cealaltă tabără câștigă prezidențialele din Statele Unite.
Potrivit Politico, care afirmă că a urmărit tendințele opiniei publice, aceasta reprezintă „motive solide de îngrijorare”.
„Cercetările noastre, despre care raportăm aici pentru prima dată, arată o creștere în ultimele luni a numărului de americani - atât democrați, cât și republicani - care au declarat că ei cred că violența ar fi justificată dacă partea lor va pierde viitoarele alegeri prezidențiale”, scrie media americană.
Politico a observat o creștere a numărului de respondenți care spun că vor admite violența comisă de membrii propriului partid politic - ceea ce a coincis cu dorința atât a democraților, cât și a republicanilor de a justifica violența ca mijloc de a atinge obiectivele politice.
Printre americanii care se identifică ca democrați sau republicani, unul din trei consideră acum că violența ar putea fi justificată pentru a promova obiectivele politice ale partidului lor - o creștere substanțială în cursul ultimilor trei ani.
În septembrie, 44% dintre republicani și 41% dintre democrați au declarat că va exista cel puțin o „oarecare” justificare a violenței dacă candidatul celuilalt partid ar câștiga alegerile. Aceste procente sunt ambele în creștere din luna iunie, când 35% dintre republicani și 37% dintre democrați au exprimat același sentiment.
La fel, 36% dintre republicani și 33% dintre democrați au spus că este cel puțin „un pic” justificat pentru tabăra lor „să folosească violența pentru a-și avansa obiectivele politice” - comparativ cu 30% din republicani și democrați în luna iunie.
A existat o creștere și mai mare a ponderii democraților și republicanilor care cred că ar fi „justificată” violența dacă partidul lor ar pierde în alegerile prezidențiale din noiembrie.
Ponderea republicanilor care consideră o justificare substanțială pentru violență, dacă pierde tabăra lor, a crescut de la 15%, în iunie, la 20% în septembrie, în timp ce ponderea democraților a trecut de la 16% la 19%.
Justificările violenței
Aceste cifre sunt chiar mai mari în rândul partizanilor cei mai ideologici.
Dintre democrații care se identifică drept „foarte liberali”, 26% au spus că ar exista „multă” de justificare pentru violență dacă candidatul lor va pierde președinția, comparativ cu 7% dintre cei care se identifică drept pur și simplu „liberali”.
Dintre republicanii care se identifică drept „foarte conservatori”, 16% au spus că ei cred că ar exista „multă” justificare pentru violență dacă candidatul GOP ar pierde, comparativ cu 7% dintre cei care se identifică doar „conservatori”.
Aceasta înseamnă că extremele ideologice din fiecare partid sunt de două până la patru ori mai predispuse să considere violența drept justificată, decât membrii tradiționali ai partidului lor.
În special, persoanele cu extreme ideologice sunt mai susceptibile de a tolera violența, respondenții „foarte liberali” fiind cu 50% mai predispuși decât persoanele „foarte conservatoare” să facă acest lucru.
Ce reține Politico este că aproximativ 20% dintre americanii cu afiliații politice puternice sunt „ dispuși să susțină violența” dacă cealaltă parte câștigă președinția - iar istoria și psihologia socială ne avertizează ca aceste amenințări trebuie luate „foarte în serios”.
Acest punct de vedere compară nemulțumirea crescândă cu mobilizările de stradă armate din anii 1920 și 1930 în Europa, când ciocnirile violente dintre susținătorii rivali „au devastat culturi democratice fragile, au intimidat și au marginalizat forțele moderate și au oferit autocraților emergenți o scuză pentru a prelua puterea de urgență ”.
În plus, cercetările au demonstrat că evenimentele violente tind să crească aprobarea publică a violenței politice - creând potențial un cerc vicios, chiar dacă violența este declanșată doar în câteva locuri.
Din acest unghi, evenimentele din această vară din Statele Unite sunt în mod special îngrijorătoare, când manifestanți de dreapta și de stânga s-au ciocnit violent în mai multe state americane, extremiștii de stânga și de dreapta atacând în mai multe reprize clădiri federale și forțele de ordine.