Înaintea alegerilor legislative de mâine din Grecia, considerate cruciale pentru soarta ţării, europenii lansează ultimele avertismente poporului elen în privinţa riscurilor ieşirii Greciei din zona euro pentru întreaga uniune monetară.
Dacă ieri ziarul german scria cu litere mari pe prima pagină "Nu votaţi pentru Tsipras", astăzi a venit rândul liderilor europeni să pună pentru ultima dată în gardă grecii asupra consecinţelor rezultatelor alegerilor scrutinului de mâine. Dacă niciun candidat de la Atena nu doreşte o ieşire a ţării din zona euro, reprezentantul extremei stînga, Alexis Tsipras, liderul formaţiunii Syriza, creditată cu 24% din voturi, vrea să o rupă cu austeritatea impusă Atenei de creditorii săi - UE, FMI şi BCE, scenariu care dă fiori reci restului Europei, scrie "Le Figaro".
Grecii sunt aşteptaţi să voteze mâine, în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la putere forţele radicale de stânga, ce se opun măsurilor de austeritate impopulare impuse de Bruxelles. "Termenii ajutorului financiar acordat Greciei nu vor fi renegociaţi", a avertizat azi cancelarul german Angela Merkel. "Din acest motiv este important ca scrutinul din Grecia, care va duce la formarea unui guvern, să spună: da, noi ne vom onora aceste acorduri", a spus cancelarul german, înaintea unui congres al partidului său, CDU.
Mult mai radical, un responsabil al formaţiunii lui Merkel, Wolfgang Bosbach, a avertizat grecii în legătură cu o posibilă a ţării lor din uniunea monetară: "Dacă stânga radicală se încăpăţânează să spună că doreşte ajutoarele altor state din zona euro în integralitatea lor, dar că nu doreşte să contribuie cu nimic, atunci nu va fi decât o chestiune de timp înainte ca Grecia să iasă din zona euro", a declarat acesta, adăugând că va fi "un efect devastator".
Şi preşedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a lansat un semnal de alarmă: "Ar trebui să fie clar pentru greci. Nu putem negocia asupra conţinutului programului de austeritate pentru Grecia". Pentru oficialul european, o ieşire a Greciei din euro şi din Uniunea Europeană ar avea "un efect devastator". "Independent de consecinţele economice şi sociale doar pentru Grecia, ar fi un prejudiciu pentru zona euro şi pentru coeziunea zonei euro".
De la Madrid, premierul spaniol Mariano Rajoy a afrimat că "Europa trebuie să susţină Grecia, iar Grecia trebuie să îşi îndeplinească angajamentele (...) Europa trebuie să arate lumii că euro este un proiect ireversibil, altfel se vor crea îndoieli."