Evenimentul Zilei > International > Alegeri anticipate în Japonia: Largă victorie a partidului lui Shinzo Abe
Alegeri anticipate în Japonia: Largă victorie a partidului lui Shinzo Abe

Alegeri anticipate în Japonia: Largă victorie a partidului lui Shinzo Abe

Partidul premierului nipon Shinzo Abe a înregistrat, azi, o largă victorie în alegerile parlamentare anticipate, convocate de guvernul conservator şi transformate într-un referendum pro sau contra politicii sale economice „abenomics”.

Potrivit estimărilor postului public NHK, Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta) ar fi obţinut între 275 şi 306 de locuri din totalul celor 475 şi ar putea, împreună cu aliatul său centrist Noul Komeito, să-şi păstreze cele două treimi din Camera inferioară a parlamentului nipon, scrie AFP, citată de Agerpres.

Partidul Noul Komeito ar putea obţine între 31 şi 36 de locuri, posibil în creştere, comparativ cu cele 31 de locuri ,pe care le deţinea în fostul Legislativ.

Victoria partidului lui Abe nu constituie o surpriză, în condiţiile în care opoziţia niponă este extrem de divizată.

Potrivit NHK, Partidul Democrat din Japonia (PDJ, stânga), a doua formaţiune din ţară, nu va avea decât între 61 şi 87 de locuri în noul parlament, mult mai puţin decât cele 100 sperate.

„Nivelul şomajului a scăzut, salariile au început să crească: Credeţi că ar trebui să ne oprim sau ar trebui să continuăm?”, declara premierul Abe în timpul numeroaselor sale discursuri electorale.

„Politica abenomics (o serie de măsuri de ordin economic) este singura cale”, conchidea premierul nipon.

Aproape 105 milioane de japonezi au fost chemaţi să voteze, la şcoli, primării şi alte locuri publice, în aceste alegeri legislative anticipate, însă participarea a fost una slabă de-a lungul întregii zile, din cauza lipsei unei mize şi a condiţiilor meteo defavorabile pentru o parte a ţării.

Până la ora locală 18.00, nu au votat decât 34,98% dintre alegători, cu 6,79% mai puţin decât în scrutinul din 16 decembrie 2012, la care numărul de votanţi a fost deja unul extrem de scăzut.

Cu toate acestea, potrivit cifrelor definitive publicate de Guvernul de la Tokyo, la aceasta ar trebui adăugaţi cei peste 13 milioane de cetăţeni niponi (12.6%) care şi-au exersat dreptul la vot înainte, în cadrul unui dispozitiv special de vot anticipat pentru persoanele ocupate în ziua scrutinului

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: