De fapt, liderul liberalilor a vrut să evite o capcană pregătită de social-democrați, în cazul în care ar fi dat OUG pe această temă, afirmă premierul. Orban crede că, în cazul unei Ordonanțe de Urgență, exista riscul să fie atacată de Avocatul Poporului și apoi declarată neconstituțională!

Pe de altă parte, Ludovic Orban susține că asumarea pe legislația electorală nu vizează președinții de Consilii Județene.

„Am ajuns la concluzia că este imposibil să adoptăm ordonanța de urgență. Au făcut o șmecherie în Birourile Permanente. Proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi a fost trimis către o comisie de cod electoral. De fapt, îngropat în comisia de cod electoral. A doua variantă era OUG. Și aici am fost extrem de rezervat în ceea ce privește OUG. Trebuie temei constituțional. Nu puteam să adoptăm o OUG cât aveam în discuție asumarea răspunderii. Am ajuns la concluzia că nu puteam să adoptăm o Ordonanță de Urgență pentru că exista riscul să o atace Avocatul Poporului și să fie declarată neconstituțională”, a explicat Orban, citat de Antena 3.

Primul-ministru dă asigurări că „nu este operată nicio modificare pe alegerea șefilor de CJ. Vrem clar ca președinții de CJ să fie aleși în consilii”.

Pentru premierul Orban, această modificare în legislația electorală „permite o legitimitate mai mare pentru cei care susțin destinele comunităților locale, e o chestiune care întărește democrația”.