ALEGERE DIFICILĂ: factură la gaze mai mică sau apă mai curată la robinet?

ALEGERE DIFICILĂ: factură la gaze mai mică sau apă mai curată la robinet?

România va miza în viitor pe gazele de șist pentru asigurarea independenței energetice față de Rusia, a declarat președintele ANRM, Alexandru Pătruți, citat de Agerpres.

Potrivit unui raport al Administrației americane pentru Informații privind Energia, România, Ungaria și Bulgaria ar avea rezerve de gaze de șist de 538 de miliarde de metri cubi, echivelentul a 85% din rezervele dovedite de gaze naturale convenționale ale României. O estimare și mai optimistă este cea a Zeta Petroleum, potrivit căreia România ar avea rezerve de gaze de șist comparabile cu cele ale Poloniei și SUA. Rezervele Poloniei sunt estimate la 5,3 trilioane de metri cubi.

În prezent, circa 85% din gazele naturale consumate în România sunt produse pe plan intern, restul fiind importate din Rusia. Consumul anual este de aproximativ 15 miliarde de metri cubi, iar exploatarea unei părți a gazelor neconvenționale existente ar rezolva practic problema importurilor de gaze. La aceeași rată de exploatare e rezervelor, producția de gaze naturale a României ar depăși consumul, cel puțin pentru o perioadă.

Trei companii au primit până acum licențe de explorare pentru a căuta gaze de șist: Chevron, MOL și Avere Energy.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuția despre gazele de șist ale României este cu atât mai actuală cu cât recent consorțiul Nabucco a prezentat o variantă restrânsă a proiectului, cu o capacitate de transport mult mai mică. Acest proiect a fost pentru o perioadă de timp speranța țării noastre la independența energetică față de Rusia.

Mediul înconjurător poate fi afectat

Exploatarea acestui tip de gaze naturale nu este totuși ferită de controverse. O singură forare poate utiliza până la 10 milioane de litri de apă, iar substanțele folosite pentru a fisura rocile care acoperă zăcămintele de gaz pot ajunge în pânza freatică, provocând pagube mari pentru mediu și pentru populație în zonele în care se face exploatarea.

„Extracția nu este o activitate care respectă mediul, însă ne vom asigura că legile în materie vor fi respectate cu strictețe”, a declarat președintele ANRM. Promisiuni privind respectarea legilor și normelor de mediu în vigoare a făcut și directorul pentru România al Chevron, Tom Host.

În Franța și Bulgaria a fost interzisă exploatarea acestui tip de gaze, existând și în România o inițiativă legislativă în acest sens. Gazele de șist sunt populare mai ales în Statele Unite ale Americii, acolo unde guvernul se așteaptă ca în decursul acestui deceniu ponderea gazelor de șist în consumul americanilor să depășească 51%.

articol sustinut