Domnul președinte Klaus Iohannis a fost împiedicat să facă o vizită oficială, în România, planificată pentru începutul lunii octombrie, întrucât Victor Ponta nu i-a suplimentat bugetul”, este unul din bancurile, cu autor necunoscut, care au circulat zilele acestea pe Facebook, în diferite versiuni. De exemplu, există și o variantă în versuri: „Am aflat azi de pe net/ De la nişte surse breze/ Că la toamnă-n mod discret/ Vine să ne viziteze!”

Când ne mai vizitează Iohannis?

La mijlocul lui august, când, spre surprinderea generală, șeful statului a părut că se întoarce din concediu, Times New Roman a scris: „Iohannis, prima mare reformă constituțională: Am demonstrat că România nu are nevoie de președinte”. Publicația umoristică on-line glosează pe aceeași temă: „Dispărut de aproape o lună de zile, președintele Klaus Iohannis a revenit spectaculos în atenția publicului, după ce s-a certat cu portarul de la Cotroceni care nu-l lăsa să intre pentru că nu-l recunoștea. A fost nevoie ca un consilier al președintelui să vină să prezinte pașaportul lui Klaus Iohannis, acum de două ori mai gros decât unul obișnuit, de la toate călătoriile”. Totuși, primele bancuri cu Iohannis apăruseră încă din campania electorală. Prima declaraţie a lui Klaus Iohannis, după vizita la DNA: „Îmi place clădirea, cred că o cumpăr!” Sau: „Surse necredibile au declarat că, odată, Klaus Iohannis s-a cherchelit la o nuntă şi a vorbit neîntrerupt două cuvinte”.


FOTO: Victor PontaPonta, personaj în bancul cu Duba-i

Șeful statului apare și drept personaj pozitiv, însă în bancurile cu premierul Victor Ponta. Plimbările relativ frecvente ale primului- ministru la DNA, combinate cu amintirea vacanțelor petrecute de acesta în Dubai, au determinat reciclarea unui banc mai vechi. Iohannis: „Viorele, știi bancul cu Dubai?” Ponta: „Nu!” Iohannis: „Duba-i pregătită!”. După alegerile prezidențiale, a existat însă o adevărată explozie de glume pe seama liderului de atunci al PSD, Iohannis, Ponta și Macovei. Imediat după alegerile prezidențiale 2014, noul președinte al României, Klaus Iohannis, împreună cu primministrul României, Victor Ponta, și cu Monica Macovei se deplasează cu un avion la Bruxelles pentru a susține o conferință de presă. „În timpul zborului, li se defectează toate motoarele și sunt în pericol de prăbușire. Ca să scape, trebuie să se parașuteze urgent. Aveau însă o mare dilemă: ei erau trei, însă aveau doar două parașute. Atunci, Victor Ponta, luând o parașută în spate, sare din avion, strigând: „Eu sunt un geniu, sunt și cel mai tânăr și clar că trebuie să trăiesc, ca să fiu următorul președinte al României!”. Iohannis se uită la Macovei, Macovei se uită la Iohannis, apoi, Iohannis spune, rar: „Poftim, ia parașuta!” „Nu pot să cred! Ești un domn desăvârșit… un gentleman. Mulțumesc mult, domnule președinte, dar nu pot accepta! E prea mult!” „Stai liniștită, că nu-i nimic. Geniul a sărit cu sacul meu de dormit!”, o liniștește Iohannis.

Culmea răbdării

După alegeri, la Cotroceni un bătrân se apropie de ofițerul de gardă și îi spune: „Aș vrea să vorbesc cu noul președinte al României, Victor Ponta”. Ofițerul îl privește cu blândețe pe bătrân și îi spune: „Domnule, domnul Ponta nu a fost ales președinte, ci domnul Iohannis…”. Bătrânul, când aude, se îndepărtează încet de intrarea în Palat. A două zi, același bătrân se îndreaptă către intrarea în Palatul Cotroceni și se adresează aceluiași ofițer de gardă: „Aș vrea să vorbesc cu noul președinte al României, domnul Victor Ponta”. Același ofițer răspunde: „Domnule, așa cum v-a spus ieri, domnul Victor Ponta nu a fost ales președintele României”. Bătrânul îi mulțumește și pleacă încet spre locuința sa. A treia zi bătrânul apare din nou: „Aș vrea să vorbesc cu domnul președinte al României, Victor Ponta”. Ofițerul se încruntă și îi spuse iritat: „Domnule este a treia zi consecutivă când veniți aici și cereți să vorbiți cu Ponta. V-am spus deja că Ponta nu a fost ales președinte și nu are ce căuta aici. Nu înțelegeți?”. Bătrânul: „Ba înțeleg foarte bine, însă nu mă mai satur să aud asta”. Ofițerul ia poziția de drepți, salută respectuos și îi spune bătrânului: „Atunci ne vedem mâine, domnule!”.

Tot la capitolul „Culmea răbdării”: „Să asculți un discurs al lui Florin Piersic și să-l traducă Klaus Iohannis”. Înainte de alegeri circulau însă mai multe glume despre proverbiala tăcere a celui care atunci era primarul Sibiului: „Dacă ar fi martor într-un proces, până și-ar termina el depoziția, infracțiunea judecată s-ar prescrie”. Sau: „Un procuror DNA se laudă, cu toate că e considerat de colegi puțin dus, că deține o înregistrare în care Iohannis vorbește”.